Izvršni direktor Binance-a, najveće svjetske kriptovalutne berze, podnio je ostavku i priznao krivicu za kršenje američkih zakona o sprečavanju pranja novca, u dogovoru koji bi mogao sačuvati sposobnost kompanije da nastavi s radom.

Changpeng Zhao se pojavio pred saveznim sudom u Seattlu u utorak i priznao krivicu, prema sudskim zapisima. Tužioci su optužili Binance, koju posjeduje Zhao, za olakšavanje transakcija sa sankcioniranim grupama. Binance je poticao korisnike iz SAD-a da prikriju svoju lokaciju kako bi izbjegao poštivanje američkih zakona o sprečavanju pranja novca, tvrde tužioci.

Binance je kao kompanija priznala krivicu i pristala platiti kazne u ukupnom iznosu od 4,3 milijarde dolara, što uključuje iznose za poravnanje civilnih optužbi koje su iznijeli regulatori.

Zhao se složio platiti kaznu od 50 miliona dolara, iako bi se taj iznos mogao smanjiti na osnovu zasebnih kazni koje je pristao platiti.

"Napravio sam greške i moram preuzeti odgovornost", napisao je Zhao na platformi X, nekadašnjem Twitteru. "Ovo je najbolje za našu zajednicu, za Binance i za mene."

Binance Coin, domaća berza tokena, pala je 5,3% u odnosu na prethodni dan na 242 dolara, dok je Bitcoin, najveća kriptovaluta, pala je 1,5% u istom razdoblju.

Ovaj dogovor trebao bi staviti tačku na istrage protiv Binance-a. Zhao je osnovao firmu 2017. godine i pretvorio je u najvažniji centar globalnog kriptotržišta. Kriminalna istraga, posebno, pratila je kompaniju čak i nakon što je njen tržišni udio inicijalno porastao nakon što je prošle godine propao FTX-a, jedan od njenih glavnih offshore konkurenata.

Binance je priznao da mu je nedostajalo potrebne kontrole usklađenosti u prošlosti, ali da ovim poravnanjem preuzima odgovornost za to.

Izvršni direktori nedavno su napustili Binance, a berza je otpustila dio svojih zaposlenika ove godine kako bi se kompanija nosila s američkim istragama.

Binance je znao 2018. godine da ima milione korisnika iz SAD-a, ali nije uspostavio program za otkrivanje pranja novca ili kršenja zakona o sankcijama, tvrde tužioci. Kao rezultat toga, Binance je obradio transakcije u vrijednosti od 899 miliona dolara između Amerikanaca i korisnika za koje se vjerovalo da se nalaze u Iranu, od januara 2018. do maja 2022., tvrde tužioci.

Zhao je znao da ima mnogo američkih korisnika, pišući u razgovoru iz septembra 2019. da je "bolje tražiti oprost nego dozvolu" za akumuliranje toliko američkih korisnika uprkos zakonima koji su to, prema tužiocima, zabranjivali.

"Korištenje nove tehnologije za kršenje zakona ne čini vas inovatorom. To vas čini kriminalcem", izjavio je ministar pravde Merrick Garland.

Ovaj dogovor omogućava Zhaou da zadrži većinski udio u Binance-u, iako neće moći imati izvršnu ulogu u kompaniji. Zvaničnici Ministarstva pravde kasnije su rekli da Zhao nije ovlašten da se vrati, a suočava se i sa mogućom kaznom do 18 mjeseci zatvora.

Ishod podsjeća na slučaj koji su tužioci podigli protiv izvršnih direktora BitMEX-a, berze za trgovanje kripto derivatima koja se nalazi na Sejšelima. Njen bivši izvršni direktor, Arthur Hayes, priznao je krivicu za kršenje zakona o sprečavanju pranja novca i kasnije je osuđen na dvije godine uvjetne kazne, izbjegavajući moguću zatvorsku kaznu od šest do 12 mjeseci.

(Izvor: WSJ)