Mediacentar Sarajevo i Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić pokrenuli su projekat Digitalizacija ratne štampe Bosne i Hercegovine u cilju zaštite i trajnog očuvanja periodičnih publikacija (novina, časopisa, magazina, biltena i dr.) koje su izlazile na području Bosne i Hercegovine u periodu između 1991-1995. godine, objavljeno je iz Media centra.

Spomenutu periodičnu zbirku sa više od 337 publikacija Mediacentar Sarajevo prikupio je u periodu 1996-2000. godine istraživačkim radom na terenu širom Bosne i Hercegovine. Zbirku čine različiti primjerci, od izdanja '90-ih koji su u to vrijeme bili stranačka glasila: Muslimanski Glas, Javnost i Herceg-Bosna, pa sve do unikatnih primjeraka časopisa koji su objavljeni samo u jednom broju, poput Glasa Goražda (1993.) i drugih.

Posebnu vrijednost zbirke predstavljaju vojne publikacije jer je prema istraživanjima svaka šesta publikacija štampana u periodu 1992-1995. bila vojnog karaktera. Armija RBiH je izdala oko 48 raznovrsnih publikacija, HVO oko 30 časopisa, a Vojska Republike Srpske, prema dostupnim podacima, oko 14 vojnih časopisa.

Saradnja Mediacentra i Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfikarpašić na projektu Digitalizacija ratne štampe Bosne i Hercegovine predstavljena je Komisiji za informisanje Parlamenta Federacije BiH. Komisija je prihvatila inicijativu, podržala te dala preporuke Vladi FBiH i resornim ministarstvima za daljnju podršku ovom projektu.

Navedenu zbirku digitalizirat će Bošnjački institut na profesionalnom skeneru za monografske i periodične publikacije, nakon čega će originalne štampane primjerke zbirke Mediacentar Sarajevo pokloniti biblioteci Bošnjačkog instituta.

Važno je naglasiti da Bošnjački institut također posjeduje veoma bogatu i vrijednu zbirku ratne periodike od 1992-1995. godine koja se izdavala i distribuirala u zemlji i dijaspori.

„Posvećenim istraživanjima zbirku je sakupio tokom i nakon agresije osnivač Instituta Adil Zulfikarpašić. Ovim poklonom upotpunit će se fond ratne periodike biblioteke Bošnjačkog instituta koji će ujedno biti i jedan od najobimnijih fondova periodike od 1992-1995. u Bosni i Hercegovini i inozemstvu“, rečeno je iz Bošnjačkog instituta.