Zbog propusta službenika Ministarstva vanjskih poslova, Bosna i Hercegovina još nije dodijelila agremane za devetnaest ambasadora koji su trebali službovati u našoj zemlji, saznaje Istraga.ba.

Ti agremani su, piše Istraga.ba, mjesecima bili u kabinetu jednog od saradnika ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i uopće nisu otvarani.

Među neotvorenim kovertama bila je i ona koja se odnosila na agreman novom ambasadoru Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini. Kako Šveđani, zbog propusta MVP-a BiH, nisu znali da je Predsjedništvo odobrilo agreman njihovom novom ambasadoru, i oni su počeli odugovlačiti s dodjeljivanjem agremana novom ambasadoru Bosne i Hercegovine (Bojan Šošić).

Slična situacija je i s novim ambasadorom Bosne i Hercegovine u NATO-u. Zbog neotvaranja pošte koja je pristigla iz OSA-e, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nije dostavilo dodatne informacije koje su bile potrebne da bi novi ambasador Vanja Filipović dobio potrebne dokumente u vezi s pristupom tajnim podacima, zbog čega će kasniti njegovo preuzimanje dužnosti u sjedištu NATO-a u Briselu.

U pošti otvorenoj tek prošle sedmice bilo je i dokumenata koji se odnose na samog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. U pitanju su, naime, dokumenti o pristupu tajnim podacima. Kako nije znao da je dobio sve potrebne dokumente, ministar Konaković je za Samit NATO-a u Viljnusu prijavio svog zamjenika Josipa Brkića.

(Izvor: istraga.ba)