Pretpremijera Beethovenove Devete simfonije, jednog od najpoznatijih djela klasične muzike uopće, održana je 7. maja 1824. godine. 

Neki kritičari ovu simfoniju smatraju najuspjelijim muzičkim djelom ikada napisanim. Beethovenov rukopis Devete simfonije 2002. stavljen je na UN-ov Popis svjetske baštine, kao prvi muzički rukopis kojem je ta čast dodijeljena.

Nevjerovatno je da je Ludwig van Beethoven već gotovo potpuno izgubio sluh u doba kad je komponovao tu simfoniju.

Na premijeri, koja je održana u Beču, kompozitor se lično pojavio na pozornici. Bio je to prvi njegov nastup na pozornici nakon otprilike 12 godina. Zajedno s njim na pozornici je bio dirigent Michael Umlauf, koji je bio svjestan činjenice da Beethoven ne čuje dobro. Stoga je dirigent uoči izvedbe rekao muzičarima da ne obraćaju pažnju na Beethovenove upute.

Kad je izvedba završila, dvoranom je odjeknuo veliki pljesak, no Beethoven to nije mogao čuti. Najmlađa od solistica, 20-godišnja Carolina Ungher, prišla je slavnom kompozitoru i okrenula ga prema publici. Premda nije mogao čuti golem pljesak namijenjen njegovom uspjehu, mogao je barem vidjeti oduševljena lica i geste u publici, poput bacanja šešira u zrak i podignutih ruku.

Beethoven je umro manje od tri godine nakon bečke praizvedbe.