Bila je 2020. godina. Faustino Oro, star samo šest godina, svaki je dan pretvarao dnevni boravak svoje kuće u stadion Amalfitani. Usred pandemije i dok je cijeli svijet bio zatvoren, sanjao je o tome da jednog dana igra za Velez Sarsfield. Romina, Faustinova majka, tada je zamolila supruga da prekine buku. "Aleksandre, nauči ga igrati šah. Lopta nam uništava kuću."

Otac, šahista-amater, podučavao je dječaka koji se stalno žalio što ne može dobiti nijednu partiju. Ovo je igra za razmišljanje, rekao mu je otac, koji mu je otvorio račun na Chess.com i ponudio mu je nagradu za svakih 100 ELO bodova koje skupi. Faustino je gutao videozapise šahovskih majstora i ubrzo se pojavio pred ocem. Odjednom, svake je sedmice tražio nagrade. Šestogodišnji dječak je sam napredovao eksponencijalno. Kad je Luis, djed i najbolji igrač u porodici, pregledao njegove partije, shvatio je da se dešava nešto doist posebno.

Uzbuđen onim što je vidio, otac je kontaktirao međunarodnog majstora Jorgea Rosita, najboljeg trenera argentinske federacije u 2016. "Moj sin igra šah nekoliko sedmica, ali igra kao genije", rekao mu je. Rosito je te riječi shvatio oprezno jer se "vjeruje da svi imaju novog Carlsena kod kuće."

Ipak je odlučio trenirati s njim i već u drugom terminu dogodilo se nešto neobično. "Mogu dati šah-mat za manje od dvije minute", Faustino je izazvao Rosita. “Mislim da ne možeš”, odgovorio mu je učitelj. Dječak se samo nasmiješio i namjestio naočale.

Rosito od tog dana prati dječaka u njegovom napredovanju. “To je dar života“, kazao je intervjuu za Diario Sur de Argentina. “Stalno sam iznenađen. Dječak igra bez greške kompliciranu varijantu, sicilijanski Scheveningen, ili bilo koju drugu, a on to i ne zna. Ne pitajte me kako, ali on zna gdje ide svaki komad. Teče. Već neko vrijeme snimam naše seanse jer mi inače niko ne bi vjerovao. Siguran sam da će ovaj materijal biti dokumentarni dio historije šaha. Svi bismo voljeli vidjeti kako je Fischer trenirao kao dijete, zar ne?", kazao je.

Faustinov napredak fascinirao je svijet jer je obori sve moguće rane rekorde, a mediji su ga ubrzo nazvali šahovskim Messijem. On je igrač s najboljim plasmanom u više od 15 stoljeća dokumentirane historije igre i bio je prvi koji je također dobio naslove majstorskog kandidata i majstora FIDE.

Tu je Faustino preduhitrio velike historijske figute kao što su Fischer, Kasparov ili Magnus Carlsen. A Međunarodna šahovska federacija (FIDE) predstavila ga je svijetu porukom na mrežama: “Nevjerojatna izvedba Faustina Ora (2325), starog devet godina”. Carlsen nije postigao taj ELO rezultat sve do svoje jedanaeste godine. Inače, prije nekoliko sedmica, s navršenih deset godina, završio je kao četvrti u Pan-American Sub-20, u kojem je do posljednjeg kola imao šanse za pobjedu. Njegov glavni cilj sada je postati najmlađi međunarodni majstor u historiji. A za to ima vremena do jula ove godine.