Danska premijerka Mette Frederiksen Ukrajini je obećala svoje "ukupne artiljerijske zalihe“, nakon što je ukrajinski predsjednik Zelenski, suočen s ruskim napredovanjem na istoku zemlje, ponovo molio za vojnu pomoć.

"Traže od nas municiju, artiljeriju", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen tokom Minhenske sigurnosne konferencije u Njemačkoj. „Sa danske strane, odlučili smo da doniramo sve što imamo u zalihama“

Artiljerija se u gotovo dvogodišnjim ratu između Rusije i Ukrajine pokazala kao najvažniji vojni resurs,  a Kijev je iscrpio svoje zalihe municije i svakoga dana ispaljuje mnogo manje projektila od Rusije.

Artiljerija i pripadajuća municija nalaze se visoko na listi želja Ukrajine za pružanjem pomoći od strane njenih zapadnih saveznika. Analitičari i ukrajinski zvaničnici naglašavaju da su nestašice oružja i municije ograničile djelovanje njihove vojske duž linija fronta.

Dosadašnje slanje granata Ukrajini iscrpilo je ​​zalihe NATO-a, tako da su se nacije unutar alijanse obavezale na povećanje proizvodnje municije.

U januaru je alijansa saopćila da je potpisala ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara za proizvodnju artiljerijskih metaka, popunjavajući zalihe država NATO-a uz održavanje priliva pomoći Ukrajini. Alijansa planira kupovinu oko 220.000 artiljerijskih granata od 155 mm, municije visoke potražnje.

Ranije ovog mjeseca zvaničnici američke vojske govorili su da se nadaju dramatičnom povećanju proizvodnje granata kalibra 155 mm, omogućavajući američkoj vojsci da "popuni svoje i zalihe svojih saveznika".

"U Evropi još uvijek ima municije na zalihama", rekla je premijerka Frederiksen. "Ovo nije samo pitanje proizvodnje, jer imamo oružje, imamo municiju, imamo sisteme protuzračne odbrane koje u ovom trenutku ne moramo sami koristiti i koje trebamo isporučiti Ukrajini."

(Izvor: Newsweek)