Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine, 2. august je proglašen Danom sjećanja na romske žrtve holokausta, javlja Anadolu Agency (AA).

"Na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, sjećamo se noći između 2. i 3. augusta 1944. godine, kada je u gasne komore poslato i pogubljeno 2.897 Roma u logoru Aušvic u takozvanom Porodičnom kampu za Cigane", navodi se u saopćenju Asocijacije mladih Roma AKSIOM.

Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope, a na inicijativu romskih organizacija, i obilježava se širom Evrope od 2012. godine.

Tog dana, sjećanjima i komemoracijama obilježavanja stradanje Roma širom Evrope tokom Drugog Svjetskog rata, a ovaj dan je uvršten i u zvanični kalendar važnih datuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen, a o stradanjima Roma na ovom području, navodi se u saopćenju, govore i podaci da su tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani u Jasenovac.

"Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Sem u Jasenovcu, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, BiH i dijelovima Republike Srbije", rečeno je u saopćenju.

Dodaje se kako je "ispočetka logor bio smješten u selu Uštica i to je mjesto potom dobilo naziv Ciganski logor, a kasnije su ih prebacivali u Donjoj Gradini na drugoj obali Save, mjestu masovnog stradanja".

"Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta naša zajednica obilježava u godini kada je naš sunarodnik iz Republike Češke, Stanislav Tomaš, ubijen zbog policijske brutalnosti", dodano je u saopćenju.

Ističu kako je jačanje desnih i profašističkih snaga, pojačanog rasizma prema romskoj zajednici i narativa koji ohrabruje i poziva na nasilje, rezultiralo ovim brutalnim ubistvom.

Asocijacija mladih Roma AKSIOM zbog toga je upozorila da fašizam nije nikada ukroćen.

"On živi i nažalost jača u Evropi. Imajući u vidu značaj 2. augusta Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, i potrebu da se javnost informiše o danu kada se sjećamo nevino stradalih romskih žrtava, osjećamo veliku potrebu da se kroz sredstva javnog informisanja u informativnim emisijama objavljuju sadržaji koji govore o ovom datumu i događajima koji su prethodili njegovom obilježavanju", zaključeno je.