U Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, kod Bratunca, Specijalna brigada policije Rs-a je 13. jula 1995. godine ubila najmanje 1.300 Bošnjaka. 

Kadi Hotić, potpredsjednici Udruženja ˝Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa˝ u Genocidu je ubijeno 56 članova rodbine, među kojima su bili i njen sin, muž, dvojica braće... Njen brat Mustafa Đilović odveden je u hangar u Kravicu, a kada je identificiran, njegovi posmrtni ostaci nisu bili kompleti. Nedostajala je glava, a ukopan je pored brata Ekrema, koji je pronađen u masovnoj grobnici Crni vrh.

Nakon sedam godina otezanja i brojnih opstrukcija, sredinom prošlog mjeseca konačno je ispočetka počelo suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Rs-a.

Hotić je novinarima kazala da se plašila da suđenje nikada neće ni početi...

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu i ubistva više stotina Bošnjaka u halama Zemljoradničke zadruge optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Ukoliko biste danas, prolazeći kroz Kravicu, pogledali ka Zemljoradničkoj zadruzi, ništa neobično ne biste primijetili, ako ne poznajete historiju ovog mjesta. Naime, godinama poslije na zidovima Zadruge mogli su se vidjeti tragovi krvi ubijenih žrtava i rupe od brojnih metaka kojim su ubijani Bošnjaci 13. jula, no nedavno je objekt renoviran. Uprkos toj činjenici i očiglednom pokušaju brisanja tragova Genocida, ono što se ovdje dešavalo, a što nisu mogli osmisliti ni scenaristi najbolesnijih horor filmova, dobro je poznato domaćoj i svjetskoj javnosti, a stravične fotografije i snimci ovog mjesta obišli su cijeli svijet i dostupni su da opominju da se ubistva Bošnjaka u Kravici ne smiju zaboraviti.