U modernoj historiji, posebno onoj vezano za Drugi svjetski rat, 8. septembar predstavlja izuzetno bitan datum. Osim što 8. septembra 1943. godine fašistička Kraljevina Italija zvanično obljavljuje svoju kaptulaciju, čime svojevrsno "okreće leđa" dotadašnjem savezniku Hitleru i nacističkoj vlasti Njemačke, ovaj dan može se smatrati i svojevrsnom prekrenicom u Drugom svjetskom ratu, ali i cjelokupnim odnosima na teritoriji tadašnje Evrope.

Nepovoljna situacija na frontu za Italijane tokom 1943. godine, rezultirala je ovim radikalnim potezom vlasti Italije, svjesnih da je došao trenutak za novu politiku ove zemlje.

Nakon pada talijanskog fašističkog vođe Mussolinija, na čelo Italije dolaze Pietro Badoglio kao premijer, te kralj Viktor Emanuel III, u svojstvu monarha. 

Iako su planovi za budućnost Italije ovog dvojca u početku možda bili drugačiji, oni su se odlučili na predaju savezničkim snagama nakon što su dobili otvorene prijetnje da ukoliko se to ne dasi, savezničke snage kreću u avionsku ofanzivu na Rim. 

Badogolio i kralj Emanuel III, u strah od Hitlera, nisu mu saopštili ove informacije, već su napustili Rim i otišli u grad Brindisi, na jugu Italije, koji se tada činio kao adekvatno sklonište od predstojeće ofanzive Njemačke. 

Njihove pretpostavke su se ostvarile ubrzo i Hitler je u narednom periodu zauzeo značajnu teritoriju Italije. Unutar zemlje vladala je konfuzija među stanovnicima, koji su se podijelili na snage odane Hitleru i partizanske odrede odane savezničkim trupama.

Dešavanja iz septembra 1943. godine odrazili su se na tadašnju fašističku Nezavisnu državu Hrvatsku, saveznika Italije. Pavelićeva vlast je svojim saveznicima ranije dala  Dalmaciju na upravljanje, što je kapitulacijom poništeno. Od tada pa do danas Dalmacija se nalazi u sastavu Hrvatske. 

Italija jeste kapitulirala početkom septembra 1943. godine, ali ratna dejstva na njenoj teritoriji nisu prestala još dugo vremena, čemu je uvjetovala cjelokupna situacija na frontu tokom Drugog svjetskog rata.