Tog 15. novembra 1995. godine u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru održana je važna svečanost. Uručene su nagrade "Bosanski gazija“. Titulu bosanskog gazije, kad je rijec o najboljem borcu, zasluženo je ponio divizijski general Atif Dudakovic. Odobrenje izborom ovog istaknutog komandanta 5. korpusa ARBiH publika je iskazala ovacijama. Nagradu je u ime generala Dudakovica primio borac 5. korpusa Emir Felić, objavila je tada agencija Onasa.

Nagrada za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji posthumno je pripala rahmetli profesoru Muhsinu Rizviću. Priznanje za doprinos afirmaciji islama pripalo je prof. dr Enesu Kariću za prevod Kur’ana na bosanski jezik. Gazija za humanistu godine pripala je dr. Jusufu Hadžiru i kolektivu Dobrinjske bolnice, a priznanje najbolji ljekar hirurgu Abdulahu Nakašu i Državnoj bolnici Sarajeva.

Najhumaniji gest je pripao Patriotskoj ligi i njenom angažmanu u pomoći borcima ARBiH. U konkurenciji TV emisija ovo priznanje pripalo je emisiji "Snaga Bosne" TVBiH, a od radio emisija glasove je dobila "Glas branilaca" Radija Hajat.

Kad je riječ o tv voditeljima priznanje je pripalo Senadu Hadžifejzovicu, a najbolji radiovoditelj je Mirsad Abdagić - Kike (Radio M), koji je ovo priznanje dobio i za najbolji audio projekat, kasetu "Sve se vidi, sve se zna". List koji je ponio laskavu titulu je "Preporod".

Glasovi za glumca godine i samim tim "Bosanskog gaziju" u ovoj oblasti pripali su Nerminu Tuliću. Priznanje za životno djelo pripalo je doajenu sevdaha Zaimu Imamoviću (posthumno). Kad je riječ o muzici, pjevač godine je bio Safet Isović, pjevačica Hasiba Agić, a najbolja pjesma je "Nizamski rastanak".

Najbolji hor ilahija i kasida je hor Ankebul iz Sarajeva, najbolji učač Kur’ana je Mensur Malkić. Najbolja patriotska pjesma je "Odoh i ja majko Bosnu braniti" Senada Hasića. Najbolji sportista je fudbaler Meho Kodro. Priznanje za najbolju vjersku emisiju pripalo je emisiji Radija Hajat - Radio Mekteb. Osim ovih institucija laureati priznanja "Bosanski gazija" su i novinarka turskog lista "Hurijet" Munira Acim i vojna formacija Zelena beretke.