Zanimljiv je potez jučer napravila federalna Vlada pod komandom Nermina Nikšića. U moru odluka o smjenama i imenovanjima nekoliko ih je izazvalo veliku pažnu javnosti. Takva je bila ona o imenovanju u NO BH Pošte osobe koja je presuđena zbog malverzacija u Poštanskoj banci ili odluka da osoba debelo involvirana u krah mostarskog Aluminija bude imenovana u NO Razvojne banke.

No, najviše je pažnje izazvala odluka o imenovanjima članova Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a a nakon čega slijedi proces razriješenja generalne direktorice.

Zahvaljujući izvještavanju ovdašnjih režimsko-ambasadorskih medija, javnost je iznimno senzibilizirana za sve što je vezano za Sebiju Izetbegović pa su tako sve druge odluke vlade o imenovanjima prošle skoro pa ispod radara.

Vrlo je zanimljiv način na koji je Vlada Federacije odlučila osvježiti upravljačku strukturu sarajevskog Kliničkog centra. Uradila je to, naime, nezakonito, iako za takav korak nije bilo nikakve potrebe. Jer imaju mehanizme da to urade onako kako nalažu regule. A i Sebiji Izetbegović uskoro ionako ističe mandat.    

Nermin Nikšić je ipak odlučio djelovati i imenovao je članove UO i NO iako za to ovlast ima samo federalni ministar zdravstva. A on, ministar Nediljko Rimac, nije prisustvovao sjednici. Vlada smjenjuje i imenuje na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije.

Vlada Federacije djelovala je kontra statuta KCUS-a, kontra odlukama Vlade SBK-a, u upravljačku strukturu KCUS-a ispred ovog kantona imenovala politički aktivno lice, članicu HDZ BiH i uposlenicu Doma zdravlja iz Jajca. Još je niz nezakonitosti i nepravilnosti koje je u svojoj odluci o smjeni i imenovanju članova UO i NO donijela federalna vlada.

Zašto je to urađeno, zašto se vlast odlučila na takav korak?

Jedino logično pojašnjenje je da ispunjavaju nečije želje, nemaju parlamentarnu većinu i ucijenjeni su svakog dana svakom odlukom. Federalni parlament ne može usvojiti ni dnevni red jer ne postoji većina, svaki glas ZA skupo se plaća, što dokazuje slučaj Rame Isaka koji je debelo naplatio svoju podršku vladi Nermina Nikšića. Koliko tek traže drugi, oni koji imaju više glasova, zna to vjerovatno samo Nikšić.

Pogotovo glasovi zastupnika sekte potkapacitiranog megalomana umišljenog da lideriše procesima.

Zbog toga se Nerminu Nikšiću žurilo iako zna da nije po zakonu. Ko ga je na to požurio, znat će se vrlo brzo.