Generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative Mustafa Barghouti izrazio je zabrinutost da bi mol koji bi se mogao izgraditi za isporuku humanitarne pomoći u pojas Gaze mogao dovesti do raseljavanja Palestinaca iz enklave.

“Predloženi mol će biti pod kontrolom Izraela i može se koristiti za održavanje ponovne okupacije Gaze”, rekao je Barghouti u saopćenju.

Višemjesečnu izgradnju pristaništa od strane SAD-a nazvao je "izbjegavanjem svoje pravne i moralne odgovornosti za blokadu Gaze".

"Postoje stvarni strahovi da bi Izrael mogao to iskoristiti za raseljavanje stanovništva Gaze i sprovođenje etničkog čišćenja, što nije uspio postići silom", dodao je.

"Da Sjedinjene Države žele, mogle bi natjerati Izrael da otvori sve prijelaze u roku od 24 sata", rekao je.

SAD su saopćile da će postaviti privremeni pristanište kod Gaze kako bi isporučile humanitarne zalihe Palestincima na opkoljenoj teritoriji, a brod koji prevozi opremu za građevinske radove na građevini je već na putu. Grupe za ljudska prava i UN upozorile su da bi takav projekat bio nedovoljan da ispuni zahtjeve Palestinaca u Gazi koji se suočavaju s glađu kao rezultatom izraelske opsade.

Smatra se da bi pristanište moglo da obradi 200 kamiona pomoći dnevno, dok je prije izraelske brutalne kampanje bombardiranja u enklavu svakodnevno ulazilo u prosjeku 500 kamiona pomoći cestom, čak ni to nije bilo dovoljno da zadovolji potrebe Gaze stanovništva.

Barghouti je također rekao da nedavna isporuka humanitarne pomoći "neće iskorijeniti glad u Gazi".

"Jedino rješenje je prekinuti opsadu preko prijelaza Rafah [sa Egiptom] i prisiliti Izrael da otvori sve kopnene terminale za isporuku pomoći i lijekova u sva područja pojasa Gaze, uključujući i sjever", dodao je.

Prošle sedmice, pet osoba je ubijeno kao rezultat američkog ispuštanja pomoći iznad Gaze.