Svečana sjednica Skupštine HNK zakazana za danas, a na kojoj je trebala biti potvrđena nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog Kantona koju su trebali sastaviti HDZ, SDA i SDP, u zadnji tren je odgođena. Odgađanje sjednice je najavila kantonalna skupština u Mostaru bez obrazloženja naglog obrata u tom kantonu.

Prema dogovoru koji je postignut ranije HDZ koji ima kontrolni paket od 11 ruku u novoj kantonalnoj Vladi ima pet ministara i premijersku poziciju, dok SDA ima četiri ministarstva od kojih jedno, koje treba predvoditi osoba iz reda srpskog Naroda, dijeli sa SDP-o koji ima tri ministarstva uključujući zajedničko sa SDA.

Kako navodi Hayat, HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao, a to su poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćaja, MUP, ministarstvo za pitanja boraca i zdravstva.

Prema istom dogovoru SDP-u ima Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, dok SDA ima zagarantovano Ministarstvo finansija i Ministarstvo obrazovanja, te Ministarstvo građenja i prostornog uređenja dok Ministarstvo pravde dijeli sa SDP-om na čijem čelu će biti osoba iz reda srpskog naroda koja ne pripada ni jednoj političkoj partiji.

Nakon vijesti o odgađanju skupštine oglasio se lokalni SDP. Tvrde da je razlog otkazivanja ulazak u vlast stranke NES.

“Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK. Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK bude zastupljen i NES”, napisali su iz SDP-a I nastavili:

“Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP, pa nam je neprihvatljiv zahtjev SDA da taj resor ponudi NES-u. U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na lične animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu.

NES HNK se ne uklapa u programske ciljeve koje smo proklamirali sporazumom, a pogotovo se ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo.

Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu”, saopćeno je iz SDP-a.