Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar boravio je ove sedmice u posjeti BiH. Njegov je dolazak, s pravom, izazvao zabrinutost mnogih političkih aktera na ovdašnjoj sceni. Zvanično, „Gabriel Escobar će ove sedmice posjetiti BiH te razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u kontekstu eskalacije napada na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i državu BiH“, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH, na čijoj je veb-stranici i najavljena posjeta.

Kao prvu adresu za svoju posjetu izabrao je Ministarstvo odbrane BiH, gdje je razgovarao s ministrom Zukanom Helezom. Kako je objavljeno nakon sastanka, razgovarano je o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, a koje se tiču bilateralno-odbrambene saradnje, evroatlantskog puta BiH, te učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima. Isto tako, Escobar je iskazao snažnu podršku BiH i u reformskim procesima, kazavši da „razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjenica da državne institucije kontinuirano funkcioniraju“.

S obzirom na i više nego sumnjivu ulogu Gabriela Escobara u regiji, javnost je počela sumnjati i u iskrenost njegovih namjera kada je riječ i o najnovijoj posjeti našoj državi. Zukan Helez je jedini ministar u Vijeću ministara BiH koji može uložiti žalbu na najnoviju presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Slaven Kovačević, a koja u potpunosti poništava sve snove Dragana Čovića, njegove Hrvatske demokratske zajednice i kompletnog Hrvatskog narodnog sabora o tzv. legitimnom predstavljanju. Ne trebamo zaboraviti da su upravo predstavnici internacionalne zajednice, među njima svakako i američki izaslanici, bili najzaslužniji za oktroiranje nove vlasti u Federaciji BiH, u navođenju vode na mlin upravo Čovićevim zahtjevima, što ostavlja dovoljno prostora za sumnju u stvarne namjere posjete Gabriela Escobara baš u ovom političkom momentu.