Direktor bolnice Mateur, u tuniskoj regiji Bizerte, slomio se nakon razgovora telefonom. Njegov plač skreće pažnju Sufien ben Aisa, novinara lokalnog medija 'Mateur Lelkol', koji ga snima svojim mobitelom i pita ga šta nije u redu. U suzama, doktor kaže da je sat vremena čekao kamion s zalihama kisika koji ne stiže, što je vitalno za preživljavanje oko 40 pacijenata oboljelih od Covida u bolnici.

Ben Aisa bilježi njegov očaj. Doktor, čije su ruke još uvijek u rukavicama, u nkjih zagnjuri glavu. Njegova muka, proširila se društvenim mrežama, postala je viralna i pokrenula je val reakcija zbog situacije u Tunisu, koji trpi najgori val otkako je izbila pandemija.

https://twitter.com/i/status/1416799972557824000

Priča završava nadom. Nekoliko minuta kasnije napokon stiže kamion, a građani i rodbina primljenih pacijenata pomažu u istovaru boca s kisikom i odvoze ih u bolnicu.

U posljednje dvije sedmice slučajevi koronavirusnih infekcija naglo su porasli u sjevernoafričkoj zemlji, gdje je vakcina malo a pravila se ne poštuju. U ovoj epidemiji broj umrlih raste svaki dan, u prosjeku njih 160 na dan. Stopa smrtnosti je "najviša" u regiji, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija i jedna od najgorih u Africi.

Nakon što je prošle godine uspješno obuzdao prvi val pandemije, Tunis se sada opet bori. Kisika nema u nekim regijama, poput bolnice Mateur, gdje zalihe stižu na  kapaljku. Dnevna potrošnja kisika iznosi 5.500 litara dnevno, u poređenju sa prosječno 500 prije vrhunca pandemije. Kada je snimljen video, u nedjelju 18. jula u 24 sata je umrlo 205 osoba.

Ljekari i medicinske sestre već sedmicama upozoravaju na najavljenu tragediju. Ljekari su iscrpljeni dok broj pacijenata premašuje kapacitete bolnica. Na upravljanje pandemijom uticala je politička paraliza koju zemlja proživljava, usred sporova i borbi za moć između predsjednika, premijera i predsjednika Parlamenta.

U 18 mjeseci Tunis je imao pet ministara zdravstva. Posljednji je dobio otkaz u prošli utorak. Na vrhuncu zaraza, žrtvovan je ministar Fauzi Mehdi, optužen za donošenje "kriminalnih" i "populističkih" odluka, nakon što je nastavio vakcinisanje sve odrasle osobe tokom Bajrama. Mjera "otvorenih vrata" tokom velikog muslimanskog praznika izazvala je velike gužve u centrima za vakcinisanje i veliko opće razočaranje kad se brzo saznalo da nema dovoljno doza.

Premijer Mechichi nije štedio kritike na račun smijenjenog ministra. "Odluka da se na dan Kurban-bajrama pozovu svi Tunižani na vakcinisanje populistička je odluka i može se opisati kao kriminalna i prijeti zdravlju Tunižana i socijalnom miru."

Predsjednik Saied najavio da će od sada Uprava za vojno zdravstvo upravljati zdravstvenom krizom.

Sa 11,6 miliona stanovnika Tunis ima jednu od najgorih dnevnih stopa smrtnosti na svijetu: 1,4 na 100 000 stanovnika dnevno u posljednjih sedam dana. Druga je zemlja s najvećom smrtnošću od Covid-19 u cijeloj Africi, iza Namibije.

Vlasti su ograničile kretanje u određenim regijama i produžile policijski sat, ali to nije bilo dovoljno za usporavanje širenja virusa. Bolnice su pretrpane već sedmicama, na granici zasićenosti (s 92% zauzetih kreveta), a zdravstveno osoblje je na rubu snaga zbog nedostatka osoblja i sredstava.

S ovom tragičnom situacijom, Saied je zatražio međunarodnu pomoć. Francuska je odgovorila na to slanjem hitnih medicinskih potrepština, uključujući kisik i milion doza vakcina. Italija, Švicarska i Španija takođe su poslale pomoć, dok su SAD obećale 500.000 doza.

Pozivu su se odazvale i arapske zemlje. Maroko je najavio otpremu dvije cjelovite i autonomne jedinice za oživljavanje ukupnog kapaciteta 100 kreveta, uz 100 respiratora i dva generatora kisika. Poljska bolnica koju je Katar poslao prošle je sedmice stigla u Tunis, a očekuju se avioni iz Egipta, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Kuvajta.