Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u Zagrebu je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na razini ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja članica Evropske unije, saopćeno je iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Navode kako je riječ o strateškom dokumentu sigurnosti i odbrane za zemlje članice.

Dalje se ističe kako su u kontekstu BiH u ovom dokumentu jasno precizirani konstitutivni narodi kao nosioci konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema BiH.

"Ovaj dokument koji usmjerava evropsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda", ističu iz HDZ-a.

Kažu kako će tokom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument biti potvrđen ispred Evropskog vijeća.

Čović je na sastanku upoznao hrvatskog premijera s tokom razgovora održanih u Sarajevu.

"Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od strane Stranke demokratske akcije koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda", stoji u saopćenju.

Na sastanku u Zagrebu istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom.

"Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika", ustvrdili su iz ove stranke.

Na sastanku političkih dužnosnika zaključeno je kako je snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu, ističe se, garant podrške EU institucija.