Presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) po tužbi Slavena Kovačevića neće uopće utjecati na pregovore o izmjeni Izbornog zakonodavstva, ocijenio je lider HDZ BiH, Dragan Čović.

"Ona je sama po sebi poslala jednu poruku tog odnosa politike i jedne takve institucije - Evropskog suda za ljudska prava. Ali, već sam kazao ona će sada snažno, snažno pojačati naše zalaganje za legitimno predstavljanje u institucijama gdje se odlučuje o kolektivnim pravima, znači i u Predsjedništvu i u domovima naroda. S te strane mi ćemo već od idućee sedmice krenuti raditi na izmjenama Izbornog zakona kao jednom od 14 uvjeta", kazao je Čović za RTV Herceg Bosne, prenosi portal Politički.

Dodao je kako će presuda biti i u buduće.

"Vidite da se to vrlo organizirano priprema. Ljudi koji tobože tuže Bosnu i Hercegovinu da bi korigirali Ustav ili dejtonsko okruženje i ambijent i prilagodili ga nekim drugim standardima mislim da u ovom trenutku će samo otežati onima koji su bili uvjereni da će time napraviti neki novi iskorak. Ustav BiH se ne može mijenjati na takav način, ne može se transformirati jedno uređeno društvo u neko građansko društvo kako je neko priželjkivao i odmah se oko toga izjašnjavao", kazao je Čović.

Dotakao se i apelanta pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavena Kovačevića, savjetnika "protivustavnog i protivhrvatskog" člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"A i vidite kako te osobe mijenjaju svoju nacionalnost i odnos prema nacionalnom pa su čas predstavnici jednog, čas drugog, čas trećeg naroda, a onda slavodobitno komentiraju te presude i prije nego što su objavljene. Evidentno jako uvezano, ali ja mislim da će napraviti štetu tim ljudima koji su na takav način iskombinirali čitavu tu aktivnost, kazao je Čović i zaključio: 

"Vrlo jasan odgovor, s Izbornim zakonom idemo, tražit ćemo vrlo jasne odredbe kad je riječ o legitimnom predstavljanju i u Predsjedništvu i u domovina naroda".