Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH Dragan Čović je ponovio da ne zagovara intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju imenovanje izvršne vlasti u Federaciji BiH.

“Mi smo svoj koncept iznijeli kad smo dogovarali nakon izbora kako želimo praviti vlasti i došli smo do onoga što imamo danas. Istina za volju, očekivali smo da ćemo do konca prošle godine imati Vijeće ministara i Vladu Federacije, međutim vrijeme odmiče i imamo kod ‘Osmorke’ jako puno razmimoilaženja i prilagođavanja potrebama biračkog tijela u Federaciji BiH”, kazao je Čović.

Dodao je kako je u sporazumu kojeg su nakon izbora potpisali predstavnici političkih stranaka iz Rs-a i Federacije BiH, navedeno da će u roku od šest mjeseci “biti riješen” izborni zakon, te da su isti zaključak ranije podržali predstavnici svih bh. političkih stranaka na sastanku u Bruxellesu.

“Nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti niti će ih hrvatska strana podržati. Bilo kakva druga rješenja ili rješenja koja bi nešto korigirala u Izbornom zakonu, moraju podrazumijevati legitimno predstavljanje i u Predsjedništvu i u domovima naroda. Tu izuzetaka nema prema bilo kome”, poručio je Čović.

Ti stavovi navedeni su u Mostarskom sporazumu, koji su u lipnju 2020. potpisali čelnici SDA i HDZ BiH, i taj sporazum morat će se provesti do kraja, dodao je.

“Naš partner mogu biti oni koji razumiju da je Bosna i Hercegovina multietnička zemlja u kojoj se mora osigurati potpuna ustavna jednakost tri konstitutivna naroda i da se mora osigurati legitimno predstavljanje. Visoki predstavnik niti bilo koji drugi predstavnik međunarodne zajednice ne može donositi nikakve odluke koje neće uvažiti to načelo do kraja”, kazao je Čović.

U iščekivanju reakcije visokog predstavnika, Čović je ponovio kako on takvo rješenje ne zagovara.

“Sada svi pregovaraju oko toga što će Schmidt nametnuti nekog dana, vjerojatno nakon Bajrama. Da ne bih nagađao što će visoki predstavnik uraditi tog, otprilike 24., 25., 26… Vrlo jasno smo i do sada govorili, ne treba nam nikakvo nametanje, mi imamo dovoljno jasnih rješenja kad je u pitanju Izborni zakon”, kazao je Čović.

Na pitanje da prokomentira opetovano ponavljanje Milorada Dodika kako Bosna i Hercegovina neće ući u NATO-a, Čović je kazao kako nema potrebe konstanto komentirati svaku političku izjavu.

“Nije tajna da predstavnici iz Republike srpske ne žele u NATO. Ja sam rekao, i dalje tvrdim da smo mi svaki dan bliže NATO savezu jer je to potreba Bosne i Hercegovine, razumijevajući da jedan od naroda to vidi drugačije. Ovo je prostor koji neće biti djeljiv, kojeg je nemoguće podijeliti i mora imati tu europsku budućnost. Primarno, kad je naš kandidatski status u pitanju, a naravno i ovaj drugi dio kad je u pitanju NATO. Također, što prije trebamo raditi ono što smo zadnji put dogovorili u Istočnom Sarajevu, ekonomski, socijalno… Što možemo na razini Vijeća ministara što prije uraditi da olakšamo našim ljudima. Isto to trebamo provesti mi na razini Federacije. Ne smijemo sada davati šansu da netko iz RS-a može kazati da ih mi usporavamo i da su oni izabrali vladu prije 4-5 mjeseci, a mi to nismo u stanju napraviti. Pravi način da odgovorimo je da uspostavimo vladu i radimo svoj posao”, kazao je Čović.

Naglasio je kako se neće odazvati na poziv potpredsjednika FBiH Refika Lende na sastanak s Izetbegovićem i Nikšićem.

“Lendo ima svoju predsjednicu Federacije i neka s njom komunicira. Nema nikakve osnove da ja kao predsjednik HDZ-a komuniciram s dopredsjednikom FBiH. Na razini Federacije smo tako organizirali, izabrali svoju predsjednicu, dok nije bila izabrana ja sam to mogao raditi, a danas je to gospođa Lidija Bradara. Neću se odazvati, ja sam taj poziv dao gospođi Bradari da ona to raščisti sa svojim potpredsjednikom. Lendo koristi te instrumente, očito ga netko dobro motivira, logistički prati da on poziva da o nečemu raspravljamo. O čemu ćemo raspravljati s gospodinom Lendom”, kazao je Čović.

Početkom svibnja Mostar će biti domaćin Međunarodnog sajma gospodarstva, čiji je zemlja partner Izrael, pa je novinare zanimalo očekuje li se dolazak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

“Pitanje je može li i jedan dužnosnik izvršne vlasti Izraela može napustiti tu zemlju, jer pravila i protokoli su drugačiji u ovakvom ambijentu u kojem se nalazi Izrael. Protokolarno smo ostavili da će na Sajmu biti predstavnik Vlade Izraela, ali sve ćemo prilagoditi tom trenutku. Sastat ću se i sutra s dužnosnicima Izraela ovdje u Mostaru da neke stvari pripremimo, ali bude li situacija ovakva kakva je sada, mala je šansa ili nema gotovo nikakvog izgleda da gospodin Netanyahu dođe u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Čović.

(Izvor: Fena)