Dragan Čović i Milorad Dodik najavili su u Banjoj Luci kako će nastaviti dosadašnju blisku saradnju a očekuju da na taj način ishode i izmjene izbornog zakona.

Čović koji je na čelu HDZ BiH i Dodik, koji predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već godinama blisko sarađuju a banjolučki sastanak stranačkih izaslanstava održan tokom dana jedan je u nizu sličnih susreta koje su se pretvorili u uobičajenu praksu unatoč prigovorima s bošnjačke strane kako se nikakvi dogovori dvije strane ne mogu provesti bez saglasnosti trećeg partnera u vlasti.

Čović je nakon sastanka kazao kako se stanje u BiH "krajnje složeno" pa HDZ BiH i SNSD stoga moraju jače sarađivati a već imaju "zavidnu razinu" usuglašenosti stajališta.

Stranka demokratske akcije (SDA) neizostavni je partner u nastojanjima da se promijeni izborni zakon no Čović je istaknuo kazao kako su razgovori njegove stranke i SDA praktično završeni a HDZ BiH sada inzistira na provedbi načelnog dogovora iz 2020. godine. On i predsjednik SDA Bakir Izetbegović tada su dogovorili da se novi izborni zakon definira do kraja juna ove godine.

"Naš vrlo jednostavni pristup je da kroz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH bude osiguran legitiman izbor hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH", kazao je Čović novinarima dodavši kako se i u parlamentarne domove naroda moraju biti izabrani legitimni zastupnici.

Pojasnio je kako su u SDA zagovarali da se članovi Predsjedništva BiH biraju u parlamentu no problem je u tome što SNSD na to ne pristaje pa bi onda postojao asimetrični izborni sustav.

Dodik je kazao kako reforma načina biranja članova Predsjedništva BiH mora biti usaglašena između svih a pojasnio je kako će on insistirati na tome da BiH funkcionira isključivo na temelju koncepta konstitutivnosti naroda koji onda biraju svje predstavnike u tijelima vlasti.

"Oni koji žele druge koncepte moraju znati da to nije u skladu Ustavu i Daytonu", kazao je Dodik.

On i Čović saglasni su kako bi Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) trebalo zatvoriti a mandat stranih sudaca u Ustavnom sudu u BiH okončati.