Udruženja žrtava i svjedoka genocida povodom 29. godišnjice masakra na sarajevskoj pijaci Markale u kojoj je ubijeno 68 civila, podsjetilo je da u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedna optužnica za višegodišnju opsadu Sarajeva, prenosi Anadolija.

Iz udruženja podsjećaju da je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio da su sve ispaljene granate, a s tim u vezi i zločini, od 1992. do 1995. godine na grad Sarajevo, bile dio udruženog zločinačkog plana i zločin protiv čovječnosti.

"Zbog toga je Sud u Hagu optužio Slobodana Miloševića, a presudio Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Pravosnažno je i presuđeno da je grad Sarajevo bio u opsadi srpskih formacija. U BiH ne postoji niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva, zato, Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva sve zvaničnike i druge osobe i institucije da prilikom obilježavanja godišnjica vezanih za opsadu obavezno ukažu na civilizacijsku i međunarodnu sramotu da bh. pravosuđe do danas nije nikoga optužilo za opsadu Sarajeva. Na ovaj način ćemo najbolje spriječiti da zločin padne u zaborav i ispuniti dug prema žrtvama. Obilježavanje bez poziva na progone zločinaca je kao oslobodilačka borba u kojoj nemate ili ne koristite municiju protiv agresora i zlikovaca", poručuju iz udruženja.

Ponovo su pozvali Tužilaštvo BiH da pristupi aneksu B revidirane strategije BiH u kojem se nalaze imena odgovornih za granatiranje i snajpersko djelovanje u opsadi Sarajeva.

U nedjelju se navršilo 29 godina od stravičnog masakra na pijaci Markale u kojem je ubijeno 68 nevinih građana, a 142 ranjeno. Stradali su od minobacačkog projektila ispaljenog s agresorskih položaja.