Gradsko vijeće Chicaga nakon tijesnog glasanja donijelo je rezoluciju kojom se poziva na trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Palestinca. Glas gradonačelnika Brandona Johnsona bio je presudan.

Simbolična deklaracija u trećem po veličini gradu u Americi uslijedila je nakon sedmica burnih javnih sastanaka i brojnih demonstracija. Rezolucija, koja je dobila 24 glasa, uz 23 glasa protiv, uključuje poziv na humanitarnu pomoć i oslobađanje svih talaca.

U proteklih nekoliko mjeseci slične rezolucije izglasali su vijećnici Atlante, Detroita i San Francisca.

“Vjerujem li da riječi koje danas govorimo, kako danas glasamo direktno utiču na međunarodnu politiku? Ja ne. Nemam te iluzije”, rekao je odbornik Daniel La Spata, jedan od sponzora rezolucije. “Ali mi glasamo s nadom. Glasamo solidarno. Glasamo da pomognemo ljudima da se osjećaju saslušano u svijetu tišine.”

Uredba je ostala uglavnom nepromijenjena u proteklih nekoliko mjeseci uprkos pozivu jedine jevrejske članice Vijeća, Debre Silverstein, koja je tražila veću podršku Izraelu i kritike Hamasu.

“Svi želimo kraj krvoprolića i kraj rata. Ali od vitalnog je značaja da se shvati šta je izazvalo sukob i trebalo bi da donesemo rezoluciju koja se odgovorno bavi ovim pitanjem”, rekla je ona tokom sastanka. “Ne bismo trebali donositi rezoluciju osim ako ne bude jasno da Hamas ne može i ne treba ponovo napadati.”

Pravdajući svoje vojne akcije napadom koji je Hamas izvršio 7. oktobra, u gotovo četiri mjeseca izraelska je vojska pobila blizu 30 hiljada palestinskih civila, a 2 miliona stanovnika Gaze raseljeno je iz svojih domova.