Početkom ove sedmice kod Srebrenika je, po ko zna koji put, uhapšen Behudin Husić, jedan od sedmorice ljudi osuđenih u takozvanom “Srebreničkom procesu”, montiranom sudskom procesu iz aprila 1997. godine u Bijeljini. Nakon prošlogodišnjeg hapšenja Nedžada Hasića, i Husić je uhapšen po potjernici Okružnog suda u Bijeljini.  “Nema stalnog zaposlenja, živi od toga što nekome nešto uradi na nadnicu. Njegova agonija, kao i svih nas, traje još od 1996. godine”, kazao je nakon hapšenja jedan od članova Husićeve porodice. Iz SIPA-e su, nakon hapšenja, kazali kako je Husić uhapšen po međunarodnoj potjernici, da je prebačen u Bijeljinu i da je prilikom pretresa njegove kuće pronađeno ilegalno oružje.

Husić je bio jedan od pripadnika takozvane “Srebreničke sedmorke”, sedmorice Bošnjaka koji su nakon pada Srebrenice lutali godinu dana okolnim planinama pokušavajući se dokopati slobodne teritorije. Oni su na planini Udrč napravili kolibu u kojoj su proveli zimu i proljeće, a u maju 1996. su krenuli prema cesti Tuzla – Zvornik kako bi se predali snagama UN-a. Našla ih je kolona pripadnika IFOR-a koji su ih, umjesto u Tuzlu, isporučili u Zvornik i Bijeljinu.

Enver Harbaš, Vahdet Avdić, Nedžad Hasić, Mujo Mehić, Muharem Hasanović, Behrudin Husić i Samir Avdić završili su u zatvoru. Za samo nekoliko dana optuženi su da su ubili četvoricu Srba, drvosječe Đorđa Petrovića, Nikolu Mordakovića, Momčila Ristanovića i Vlajka Zekića, što su Hasić, Husić i Harbaš, nakon premlaćivanja, na kraju i priznali. Ostali su optuženi za saučesništvo i skrivanje ubica, te nelegalno posjedovanje vatrenog oružja.

Krajem aprila 1997. godine počelo je suđenje, a na kraju su Hasić, Husić i Harbaš osuđeni na zatvorske kazne od po dvadeset godina. Međunarodna je zajednica tada suđenje označila kao farsu. Između ostalog, i zato što im je sud uskratio pravo da ih zastupaju advokati iz Federacije BiH te im je, umjesto njih, dodijelio branitelje iz RS koji su dobili samo pet minuta da iznesu njihovu odbranu. Suđenje nije iznijelo uvjerljive dokaze kojima bi se dokazalo da su krivi za zločine za koje su ih teretili, rekao je tada glasnogovornik UN -a.

Suđenje je ponavljano još dva puta kada su im kazne smanjene. U januaru 1999. prebačeni su u zatvor u Tuzli, s obavezom da se pojave na glavnom pretresu u ljeto iste godine, ali već do tada većina njih je oslobođena i neki od njih su otišli živjeti u inozemstvo. Za njima su iz Bijeljine tada izdane potjernice, zbog kojih ih i danas hapse. Samir Avdić je isporučen nazad u BiH iz SAD, Harbaš je hapšen u Švicarskoj, a sada i Husić u Špionici kod Srebrenika.