„Ministar zdravstva Haris Vranić obišao domove zdravlja: Idemo raditi“. Tako je izgledao naslov na jednom od ovdašnjih portala kada je Kanton Sarajevo početkom januara dobio novog ministra zdravstva. Dva mjeseca kasnije, nakon što je ministar počeo raditi, Kanton Sarajevo je pred kolapsom, domovi zdravlja se raspadaju, pola Sarajeva je zaraženo.

Ministru Vraniću nema ko za to nije kriv, nabrojao nam je krivce redom, od revizora karti na skijalištima Jahorine do Sebije Izetbegović. Svi su krivi osim vlade u kojoj je valjda ministar a nesposobnost Vranića i ostalih nemušto se pravda na društvenim mrežama idiotskim teorijama zavjere.

Kako, zapravo, izgleda rad domova zdravlja i ambulanti porodične medicine u Sarajevu nakon što je ministar Vranić rekao da ide raditi i nakon što je primio tek drugu platu? Nakon pojave simptoma zovete telefonom svog porodičnog ljekara. Ko ima sreće dobiće ga nakon sat vremena upornog pozivanja, ko nema dobiće ga tek sutradan.

Njemu pojasnite kakve simptome imate, onda vam ljekar elektronski izda uputnicu za kovid ambulantu, za pregled i testiranje. I dok testiranje ide relativno brzo, jer na red dođete za dvadesetak minuta, pakao nastaje ako morate otići na pregled.

Na pregled čekate, ako ste nafakali, najmanje četiri sata, a ako niste sedam ili osam sati. Kada se stvar izmakne kontroli a red pacijenata izvijuga van hodnika doma zdravlja, neko vas od osoblja doma sve đuture nagura unutar doma („da ne bi novinari slikali“). Tu se u redu „narod stisk'o“, sastala se djeca, trudnice, invalidi, stari, mladi, muškarci, žene... Nakon toga vam ne trebaju rezultati testiranja, jer se u tom redu u hodniku doma zaraze i oni koji su do tada bili zdravi. Kada vam nakon nekoliko sati čekanja konačno uslikaju pluća i izvade krv, nalaze dobijete za četiri-pet sati ali i nakon toga morate zvati satima svog kućnog ljekara da bi vam na osnovu tih nalaza dao dijagnozu i izdao recept za lijekove.

Svemu tome dodajte stotinjak maraka koliko vam treba u apoteci za razne vitamine, multivitamine, suplemente, dodatke prehrani, paracetamole i slične mole koje uzimate svaki dan izolacije nekoliko puta. I još vam tokom izolacije policija zakuca na vrata da provjeri jeste li kući ili niste.

Tako je ministar Vranić asfaltirao taj famozni put pacijenta o kojem još famoznija četvorka priča evo već godinu dana, sve na čelu sa svojim samoprozvanim liderom Elmedinom Konakovićem. Taj multitalenat za sve i svašta (osim za košarku) godinu nas dana, na mrežama i iz televizijskih studija bombardira svojim mislima o pandemiji, on nas podučava kako da se liječimo, hvali se kako je zvao upomoć svoje doktore iz Turske da ga posavjetuju kada je on bio biolestan, davao nam dijagnoze, propisivao lijekove, testirao respiratore, određivao valjaju li ili ne.

Konaković nam je svakodnevno u ovih godinu dana pričao o putu pacijenta i nesposobnosti ljekara sa KCUS-a, hvalio se poznanstvom sa „Ipetom“ i sličnima. „A tek smo počeli“, poentira na kraju svakog svog statua praćen aplauzima desetina kučuka dok je govorio kao će to, eto oni srediti čim dođu. Sve, od pandemije do subvencija privrednicima. Imaju i firmice koje bi mogle uvesti vakcine, da se nađe. Zdrava sredina, nema šta.  

Godinu dana traje pandemija, godinu dana se Konaković sa svojim jaranima iz Naše stranke, SDP-a i onoga čemu Ibrahim Hadžibajrić svako malo promijeni naziv sprema za preuzimanje vlasti u Kantonu Sarajevo. I kada konačno dođu na vlast? Rašire dvije tende na parkingu i nazovu to drive-in testiranje. Naprave call centar čije uposlenike zovete danima, stvore haos u domovima zdravlja kojima su imenovali direktora a ranije i članove uprave. Sazovu hitnu sjednicu Skupštine na kojoj ne donesu niti jednu jedinu mjeru za sprečavanje pandemije.

„Nemojte napadati čovjeka, tek je primio drugu platu“, zavapit će na mrežama Konaković pokušavajući odbraniti ministra Vranića od pitanja bijesnih Sarajlija kojima nije jasno koliko bi to, zapravo, plaća trebao primiti Vranić pa da ne čekaju više u domovima zdravlja po pola dana? I onda se tu, u samo jednom danu, vidi da su Konaković, Kojović i svi ostali jaki samo na riječima, na društvenim mrežama i u studijima njima bliskih televizija. Kada zaista treba raditi, kada treba nešto i riješiti, onda su svi oni zapravo samo Forto.