Majstor Facebook manipulacije i velikan patetičnog populizma, Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, jučer se nakon nekoliko dana mudre šutnje oglasio na svom Facebook profilu. Sve kako bi kantonalnog SDA zastupnika, Mahira Devića, uporedio sa Stašom Košarcem iz SNSD-a.

Govoreći o štandu Bosne i Hercegovine na Expo Dubai u Skupštini KS, Konaković je napisao: “Glasat će SDA protiv rebalansa kojim se ovo pitanje konačno rješava. Iznenađeni? Ja zaista nisam. Javno oni kažu da je stranka važnija od države. Nama je država mnogo važnija!”

Dević mu je odmah odgovorio na Facebook stranici. “Čim ti pišeš statuse, svrbi te ova tema. Nisam ja ponovio riječi Košarca, nego sam spomenuo ozbiljne probleme i način na koji je utrošeno 4,2 miliona KM. Javnost će u narednim danima imati šta da vidi, polako, nemoj žuriti”, napisao je  Dević, dodajući: .Kada je u pitanju odnos bitnosti stranke i države, ti si to najbolje opisao neki dan kada te novinarka, kao kantonalnog zastupnika i šefa vlasti u KS pitala o zagađenju zraka Odgovorio si joj kako se baš i ne baviš Kantonom, nego izgradnjom stranačke infrastrukture, time si najbolje prikazao svoj odnos spram te teme. Znaš kako kažu? Možeš lagati neke ljude sve vrijeme, možeš lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vrijeme.”

A zbog čega je, zapravo, Elmedin Konaković nervozan pa je požurio na Facebooku SDA i njezine zastupnike uporediti sa rušiteljima države. Kao i obično, iza velikih, teških Konakovićevih riječi skrivaju se vrlo prizemni razlozi.

Njegovu je nervozu izazvala najava zastupnice SDA, Jasmine Biščević-Tokić, da će tražiti da se ispitaju svi detalji finasiranja štanda BiH na sajmu u Dubaiju, tačnije, zastupničko pitanje u pogledu rebalansa budžeta, a vezano za uplatu sredstava za operativne usluge organizacije učešća na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai u iznosu od 4 miliona i 189.500,00 maraka.

Budžet Vlade KS usvojen je u februaru ove godine i u njjemu nije predviđen novac za organizaciju učešća na Expo 2020 pa se nameće pitanje iz kojih sredstava i po kojem osnovu su uplaćena ova sredstva?

Kako se tvrdi, kantonalna Vlada je 12. oktobra 2021. mimo zakona donijela dopunu plana javnih nabavki Ministarstva privrede  uplatu tog iznosa za stavku koja uopće nije predviđena u budžetu.

Samo dan kasnije, 13.10.2021. Vlada upućuje poziv za dostavu zahtjeva za učešće u postupku javne nabavke usluga organizacije učešća na EXPO 2020 Dubai, bez objave obavještenja a komisija je imenovana istog dana kada je donesena i odluka o pokretanju pregovaračkog postupka. Vlada nije u pripremi tenderske dokunmentacije angažirala eksperta, nije obavila pregovarački postupak u fazama iz čega se jasno viudi da se kantonalnom min isgtru, NIŠP-ovom Adnanu Deliću žurilo pa je jasno da se sumnja kako je sve dogvovoreno unaprijed zakuilisnim radnjama.

Vlada je 22. oktobra odlučila da izabere EXPO DUBAI 2020 LLC-SO za potpisivanje ugovora a još se ne zna da li je za taj korak imala mišljenje pravobranilaštva.

Kako god, ponuđač je Vladi KS obezbijedio putovanje u Dubai za 20 osoba, troškove tehničkog osoblja za Dan državnosti za 10 osoba, troškove hotela sa četiri zvjezdice… Tužilaštvo bi trebalo istražiti sa kojom firmom je firma iz Dubaija, a čiji vlasnici su, navodni, iz BIH i bliski jednoj političkoj opciji vladajuće Trojke potpisati ugovor za organizovanje učešća BIH na Expo 2020.

Konačno, Vlada KS je djelovala antiustavno i protuzakonito jer je preuzela pravo da predstavlja državu Bosnu i Hercegovinu.

Na ova pitanja je pitanja tokom zasjedanja kantonalne Skupštine pokušao odgovoriti ministar privrede Adnan Delić (NIP) koji tvrdi da se iz ničega pravi afera.  Tvrdi da je iz tekuće rezerve izdvojeno 2,6 miliona za obaveze u 2021. godini a u budžetu za 2022. godine dva miliona maraka.

“Vlada KS odobrila je ta sredstva. 1.150.000 KM iz tekuće rezerve za organizaciju privrednih sajmova“, kazao je i taj novac je već uplaćen.

Kazao je da je od Ureda za borbu protiv korupcije zatražena lista eksperata za javne nabavke i njihovih zamjenskih članova te da je Ministarstvo privrede 13. oktobra kreiralo Komisiju za operativno predstavljanje i pregovarački postupak gdje je bilo sedam eksperata iz oblasti javnih nabavki.

Na pitanje zašto je poziv bio otvoren jedan dan i da li su se mogle prijaviti druge agencije, Delić je kazao da se ugovor mogao dodijeliti samo određenom dobavljaču.