The Los Angeles Times zabranjuje svojim uposlenicima da izvještava o palestinsko-izraelskom ratu u Gazi najmanje tri mjeseca ako potpišu otvoreno pismo u kojem se kritizira izvještavanje zapadnih medija o ratu, navodi se u izvještaju Semafora – “globalne novinske organizacije“.

Nakon što je izvještaj objavljen, jedna od novinarki The Los Angeles Timesa, Suhauna Hussain, potvrdila je da je nekoliko uposlenika skinuto s izvještavanja i rekla da je sklonjen veliki broj muslimanskih novinara i većina [ako ne svih] Palestinaca u The Los Angeles Timesu s pisanja o temi rata u Palestini.

Prema njenim riječima, skoro trećina zaposlenih u The Los Angeles Timesu potpisala je otvoreno pismo kojim se osuđuje izraelsko bombardiranje Gaze, u kojem je ubijeno više od 11.000 Palestinaca i desetine novinara.

Više od 1.200 novinara i pisaca potpisalo je pismo otkako je objavljeno.

U pismu se poziva na prekid izraelskih vojnih akcija u Gazi za koje se navodi da predstavljaju “pokolj naših kolega i njihovih porodica od strane izraelske vojske i vlade”. U pismu je iznijeta procjena broja novinara i njihovih porodica koji su ubijeni u sukobu, navodeći da izraelske vojne akcije “pokazuju gušenje govora širokih razmjera”.

Izražena je i snažnu kritiku mejnstrim novinskih organizacija, koje su opisane kao previše stidljive u svom izvještavanju o ratu.

U pismu se navodi da su neke novinske kuće “oklijevale da citiraju stručnjake za genocid i da precizno opisuju egzistencijalnu prijetnju koja se odvija u Gazi”, te da su čelnici redakcija često “potkopavali palestinsku, arapsku i muslimansku perspektivu, odbacujući ih kao nepouzdane i pozivajući se na zapaljivi jezik koji jača islamofobične i rasističke forme.”

“Pišemo kako bismo pozvali na okončanje nasilja nad novinarima u Gazi i pozvali čelnike zapadnih redakcija da budu jasni u izvještavanju o ponovljenim zločinima Izraela nad Palestincima”, navodi se u pismu.