Ramzan Kadirov, čelnik ruske regije Čečenije i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u subotu da su čečenski borci raspoređeni u Ukrajinu i pozvao Ukrajince da zbace svoju vladu.

U videu objavljenom na internetu, Kadirov se pohvalio da čečenske jedinice dosad nisu pretrpjele gubitke i rekao da bi ruske snage lako mogle zauzeti velike ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, ali da je njihov zadatak izbjeći gubitak života.

"Od danas, od ove minute, nemamo niti jednu žrtvu, niti ranjene, niti jedan muškarac nije imao curenje iz nosa", rekao je Kadirov, negirajući, kako je rekao, lažne izvještaje o žrtvama iz ukrajinskih izvora. “Predsjednik (Putin) je donio ispravnu odluku i izvršit ćemo njegove naredbe u svim okolnostima”, rekao je Kadirov.

Kadirov je, kako javlja Reuters, sebe često opisivao kao Putinovog "pješadinca” a njegove su riječi odjeknule uz one ruskog čelnika koji je u petak pozvao Ukrajince da ustanu protiv vlastite vlade, za koju je rekao da je sastavljena od "neonacista". Ukrajinski dužnosnici kažu da je njihov opis apsurdan.

Kadirov je ranije raspoređivao svoje snage u inozemstvu kako bi podržao vojne operacije Kremlja - u Siriji i Gruziji.

Kadirov je objavio video dok su ruske snage u subotu treći dan zaredom gađale ukrajinske gradove artiljerijom i krstarećim projektilima, a predsjednik Volodimir Zelenski kaže da uprkos svemu glavni grad Kijev ostaje u ukrajinskim rukama.

Kratki video koji je objavio državni informativni kanal RT, za koji je rekao da je od petka, prikazuje hiljade čečenskih boraca okupljenih na glavnom trgu glavnog grada regije Grozny u demonstraciji spremnosti za borbu u Ukrajini.

Nije odmah bilo jasno jesu li ti borci, kojih je prema RT-u bilo oko 12.000, već bili raspoređeni u Ukrajinu. RT je u petak rekao da čekaju Putinovu naredbu da uđu.

Moskva je vodila dva krvava rata sa separatistima u Čečeniji, pretežno muslimanskoj regiji u južnoj Rusiji, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., ali je od tada u regiju uložila ogromne svote novca kako bi je obnovila i dala Kadyrovu veliku mjeru autonomija za upravljanje stvarima.