Poprilično su ogorčene reakcije javnosti na odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da će svi oni koji primaju platu iz budžeta Federacije BiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć od poslodavca, odnosno Vlade FBiH, u iznosu od 2.520 KM, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

Naime, reagira se na očito licemjerje današnje vlasti kojoj je nekada jedna od glavnih teza opozicijskog negodovanja bilo nametanje priče da "tri nacionalne stranke hrane svoju vojsku glasača na budžetu". I ovakav narativ povezivan je s raširenom i neospornom pojavom korupcije te izraženog nepotizma kod zapošljavanja, posebno u onom dijelu koje se zove "zapošljavanje preko stranačke kvote" ili, kako su to nazvali naši prepametni politolozi, "partitokracija".

Dakle, javnost ne samo da je prepoznala licemjerje sadašnje vlasti nego primjećuje da "su gori od onih prije". I zaista, da je Novalićeva Vlada donijela ovakvu odluku ne treba puno domišljati kakve bi bile reakcije opozicije i njima pripadajućim medijskim servisima, a posebno bi bili glasni "nezavisni analitičari" koji bi se redali svaki pet minuta u svojim osudama postupka u kojemu se hrani strančka vojska na bužetu dok građani kopaju po smeću, a naši demobilisani borci i šehidske porodice umiru od gladi itd.

Oglasila bi se i međunarodna zajednica, a posebno Američka ambasada koja se postavlja kao vrhovni tumač onoga što dijeli ispravno od neispravnoga. Da, to su predstavnici one države koja je stavila bivšeg premijera FBiH Novalića na crnu listu jer je poslao pismo penzionerima. Zamislite da im je isplatio neku jednokratnu pomoć po uzoru na ono što je danas uradila nova Vlada FBiH? Gađali bi ga nekom USAID-ovom bojevom glavom koja je obogaćena uranijom. Pogodili bi usred zdrave pameti i digli u zrak sve ono što dijeli ispravno od neispravnog.