Kada je prije tri godine, 9. februara 2021, predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio desetogodišnji Nacionalni svemirski program, posljednja, deseta tačka programa bila je poslati turskog državljanina u svemir u okviru naučne misije. Ambiciozni program tada svega dvije godine stare Turske svemirske agencije (TUA) mnoge je iznenadio i zbunio. Nedoumice koje su se javile nakon tog svakako historijskog govora jednim su dijelom bile posljedica nerazumijevanja da deset navedenih ciljeva nisu bili linearno poredani u vremenu, odnosno da se neće ostvarivati sukcesivno već da će se na njima raditi simultano.

Cilj koji je naveden kao posljednji počeo se ostvarivati kada je posada, smještena u kapsulu „SpaceX Dragon“, priključenu na raketu „Falcon-9“, uspješno lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u američkoj državi Florida u četvrtak 18. januara u 16:49 sati po istočnom standardnom vremenu (EST), što je već bio petak, 0:49 po turskom vremenu. Naime, član četveročlane (potpuno evropske) posade misije „Axiom 3“, s titulom specijalista misije, prvi je turski astronaut Alper Gezeravcı.

SNOVI KOJI SE NISU MOGLI SANJATI

U promotivnom videu Axiom Spacea Gezeravcı se prisjeća da je kao dijete, kada je vidio prvi avion na nebu, poželio postati „vozač“ aviona. Taj je san ispunio i iza sebe bivši pukovnik vojne avijacije ima 15 godina iskustva letenja na više tipova borbenih aviona (među kojima je i F-16) i sedam godina u civilnom zrakoplovstvu. Međutim, u jednom momentu kaže: „Svemir nikada nije bio dio mojih snova. Jer smo kao država bili potpuno van ovih. Kada sam gledao dokumentarce ili filmove o svemiru, odmah bih se obeshrabrio, hej, taj san pripada drugim nacijama.“

Ne više. Gezeravcı je nastavio opisujući trenutak kada je vidio spomenuti Erdoğanov govor: „Usred noći sam se vratio s operativnog leta i vidim vijesti. To je naš predsjednik koji najavljuje monumentalnu odluku da pošalje prvog Turčina u svemir u našoj stoljetnoj historiji. Za zemlju kao što je Türkiye to je važno. To je samo otvaranje zavjese koja je uvijek zaklanjala snove naše djece.“

Rođen decembra 1979. u Silifkeu, Gezeravcı je pohađao Zrakoplovnu akademiju u Istanbulu, gdje je dobio diplomu inženjera elektronike. Osim toga, završio je i magistarski stepen na Institutu za tehnologiju ratnog zrakoplovstva u američkoj zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson. Od maja prošle godine, poslije rigorozne selekcije, zajedno s Tuvom Cihangirom Ataseverom, drugim turskim astronautom (koji tek čeka na kraću misiju), prošao je još rigorozniji trening koji ga je pripremio za poduhvat.

U subotu kapsula „SpaceX Dragon“ u 05:42 po EST, odnosno 13:42 po turskom vremenu pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Gezeravcı će na stanici ostati četrnaest dana, gdje će u uslovima mikrogravitacije provesti trinaest naučnih eksperimenata koje su pripremili turski naučnici i istraživačke institucije, naglašavajući posvećenost Türkiye da iskoristi svoj svemirski program za naučna istraživanja i tehnološki napredak. Eksperimenti imaju široki dijapazon – od eksperimenata na jedinicama za održavanje života mikroalgi za svemirske misije do efekata mikrogravitacije na ljudski respiratorni sistem.

U ponedjeljak 22. januara u popodnevnim satima razgovor putem videolinka s predsjednikom Erdoğanom označio je prvu od sedam planiranih komunikacija s Türkiye tokom Gezeravcıjeve misije na ISS-u.

Prirodno je da prvi turski astronaut i njegova misija izazivaju veliko interesiranje i još veći ponos turske nacije. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan istakao je značaj misije, i kao naučnog poduhvata i kao izvora inspiracije za mlade, rekavši: „Svi zajedno svjedočimo historijskom trenutku. Proživljavamo jedno od onih vremena kada se naš zajednički ponos uzdiže se do svog vrhunca.“

U ekskluzivnom intervjuu datom TRT-u prije lansiranja Gezeravcı je naglasio da je Türkiye postigla značajan uspjeh u svemirskim tehnologijama i prije njegove misije s obzirom na to da je to zemlja koja je „već bila u mogućnosti da napravi svoje satelite“.

DOMAĆI POGONSKI SISTEM ZA PRVU LUNARNU LETJELICU

Prošla godina zabilježila je velike uspjehe u ostvarenju ambicioznog Nacionalnog svemirskog programa.

Malo zapostavljen zbog tadašnje predizborne galame, događaj koji također čini prekretnicu u svemirskom programu bilo je lansiranje prvog domaćeg turskog osmatračkog satelita IMECE 15. aprila prošle godine.

Opremljen najsavremenijom tehnologijom, uključujući elektrooptičku kameru visoke rezolucije, koju je razvio Institut za svemirske tehnologije turskog Vijeća za naučna i tehnološka istraživanja (TÜBITAK), satelit može dobiti slike s bilo kojeg mjesta u svijetu, služeći različitim sektorima kao što je odbrana, monitoring životne sredine, upravljanje katastrofama, urbanističko planiranje, poljoprivreda i šumarstvo.

Zatim je u maju prošle godine Türkiye postigla još jednu kosmičku prekretnicu uspješno lansiravši u svemir prvi hibridni pogonski sistem na svijetu. Upuštajući se u neistražene teritorije, ovaj revolucionarni podvig postavio je pozornicu za program lunarnog istraživanja (AYAP). U novembru je Türkiye objavila da je spremna završiti sve procese za svoju prvu lunarnu letjelicu AYAP-1, koja se planira lansirati u mjesečevu orbitu s domaćim hibridnim raketnim motorom.

Osim toga, prvi komercijalni satelitski poduhvat u zemlji „Hello Space“ počeo je slati satelite (PocketQubes) u svemir 13. juna prošle godine. Ovi „džepni“ sateliti veličine kocke sa stranama od pod 5 cm sada kruže u orbiti i prenose podatke iz svemira. Turska kompanija „Hello Space“ pružat će pouzdanu Internet of Things (IoT) uslugu pomorstvu, poljoprivredi, logistici, energetici i proizvodnoj industriji, pružajući pokrivenost širom svijeta iz svemira. IoT je mreža fizičkih objekata povezanih senzorima i softverom koji mogu razmjenjivati podatke poput lokacija kontejnera u okeanima, vlažnosti i temperature na poljoprivrednim površinama i sl. U slučaju „Hello Space“ putem satelitskih tehnologija.

TUA i TÜBITAK su 19. juna napravili prvi korak ka uspostavljanju Regionalnog sistema pozicioniranja i vremena (RPTS), jednog od deset strateških ciljeva Nacionalnog svemirskog programa zemlje. Projekt je započet radi razvoja navigacionog sistema nezavisnog od GPS-a. To je važan korak Türkiye ka nezavisnosti.

Türkiye se sada priprema za još jednu značajnu prekretnicu sa svojim prvim domaćim komunikacijskim satelitom, „Turksat 6A“, koji bi trebao biti lansiran u drugom tromjesečju ove godine. Težak oko 4,5 tone i sposoban za djelovanje na geostacionarnoj orbiti na visini od oko 36.000 km, „Turksat 6A“ će uvesti Türkiye među nekoliko odabranih nacija sposobnih za proizvodnju visokokvalitetnih komunikacijskih satelita. Kada „Turksat 6A“ bude lansiran, broj aktivnih turskih satelita u svemiru popet će se na deset.

Nabrojani su „samo“ tehnološki uspjesi, međutim, nikako se ne smiju zapostaviti obrazovne aktivnosti u cilju populariziranja svemirskih istraživanja. Programima poput „Space Travelers“, koji predvode Ministarstvo obrazovanja, TUA i „Space Camp“, Türkiye je intenzivirala svoje napore da poboljša svijest i obrazovanje u oblasti svemira. U okviru obrazovnog programa, 100 izuzetno talentovane djece uzrasta od devet do petnaest godina i dvadeset nastavnika uronilo je u carstvo svemirskih tehnologija od januara do februara 2023. godine.

Türkiye je također otvorila Tursku akademiju istraživača svemira Organizacije turskih država (OTS). U organizaciji TUA u Centru za obuku u svemiru i avijaciji Gokmen u Bursi (GUHEM) od 27. augusta do 2. septembra učestvovalo je više od 80 studenata iz zemalja članica i posmatrača OTS-a.

Zapravo, mnogo je toga što se može nabrojati, ali bi to premašilo obim novinskog teksta. Koliko je sadašnjost svemirskog programa Türkiye uzbudljiva, toliko je i budućnost.

„Moje ime nije važno. Važno je da ljudi upamte da je njihova zemlja bila dovoljno odlučna da bi mogli zakoračiti u budućnost. Da mogu sanjati. Ne do granica neba, već o dubokom svemiru“, kaže Alper Gezeravcı u spomenutom promotivnom videu. U citiranim dijelovima priča je o promjeni Türkiye. Nije potrebno naglasiti o čijoj odlučnosti da se zakorači u budućnost je riječ.