Sirova nafta Brent oslabila je 4,76% na 101,10 dolara po barelu, a sirova nafta WTI je oslabila 4,78% na 97,18 dolara za barel.

Kina je uvela oštrije mjere kako bi obuzdala sve veći broj slučajeva COVID-a u zemlji, što je izazvalo strah od velikog udara na potražnju u najvećem svjetskom uvozniku energenata. Vlasti Šangaja postavile su ograde pored nekih stambenih zgrada i zatvorile neke ulice usred strogog zatvaranja finansijskog centra, uz strah od zatvaranja glavnog grada Pekinga nakon masovnog testiranja.

Kineski zvaničnici ostali su pri onome što nazivaju "dinamičnom" politikom "nulte-COVID". To znači brzo zatvaranje, masovno testiranje i ograničenja putovanja kad god se pojave klasteri, a Šangaj je zaključan od marta.

Niz zvaničnika FED-a, uključujući predsjednika Jeromea Powella prošle sedmice, signalizirali su da će centralna banka vjerovatno povećati američke kamatne stope za pola procentnog poena sljedećeg mjeseca kako bi stavila pod kontrolu inflaciju, koja je najveća u posljednjih 40 godina.

"Nema sumnje da zabrinutost zbog pada potražnje u Kini utiče na raspoloženje trgovaca, zajedno sa očekivanim usporavanjem u SAD-u", rekla je Susannah Streeter, viši analitičar za ulaganja i tržišta u Hargreaves Landsdownu.

Tržište nafte se već suočilo sa smanjenom opskrbom nakon ruskog rata protiv Ukrajine. Rusija je pod velikim sankcijama nakon invazije, pa trgovci izbjegavaju kupovinu ruske robe, a EU razmišlja o zabrani uvoza ruskih energenata, nakon što su SAD to već zabranile.

Evropska unija planira "pametne sankcije" na uvoz nafte iz Rusije, izvijestio je u ponedjeljak Times, kako bi umanjila štetu po ekonomiju bloka. EU je u velikoj mjeri ovisna o Rusiji, s oko 25% nafte koju nabavlja iz Rusije i 40% prirodnog gasa, pod pritiskom je da pronađe alternativne izvore.

"Ruska predanost vođenju rata na istoku Ukrajine ostaje nepokolebljiva i još uvijek postoje neka očekivanja da bi evropske zemlje koje se i dalje drže protiv ruskog embarga na sirovu naftu mogle popustiti pred nastavkom agresije Moskve", rekao je Streeter.