Čini se da su britanske oružane snage izgubile mali arsenal oružja koji uključuje mitraljeze, jurišne puške, raketne bacače i hiljade komada MUNICIJE, pokazuju službeni podaci, objavio je dnevnik Telegraph. Izgubljeno ili ukradeno oružje uključuje mitraljeze opće namjene (GPMG), od kojih je jedan izgubila Kraljevska mornarica. GPMG, koji može ispaliti do 750 metaka u minuti i ima domet do 1800 metara, važno je oružje za pješdijske jedinice.

Prošle su godine lopovi ukrali rashodovani mitraljez Lewis iz Prvog svjetskog rata iz štaba Kraljičinih kraljevskih husara, a teška mašinka kalibra .50 nestala je iz štaba vojske u Wiltshireu. Ukupno je najmanje 30 komada oružja ili izgubljeno ili ukradeno iz vojnih baza od 2018.

Zahtjevi o slobodi informacija koje su dobili The Sunday Telegraph i NationalSecurityNews.com pokazuju da drugi gubici oružja uključuju deaktiviranu jurišnu pušku AK47 sovjetske proizvodnje, vojne kadetske puške, deaktivirani pištolj Luger iz Drugog svjetskog rata, automat iz Prvog i Drugog svjetskog rata oružja i hiljade komada municije. Sve gubitke istražila je vojna policija, ali nisu pronađeni nikakvi predmeti.

Nestalo je također 1800 računara, laptopa i memorijskih kartica u posljednje četiri godine. Vladine brojke otkrivaju da je između 2018. i 2023. također nestalo najmanje 1400 laptopa Ministarstva odbrane, 100 računara i do 300 USB stikova koji su mogli sadržavati osjetljive podatke.

Najnovije brojke Ministarstva odbrane objavljene zastupnicima u parlamentu pokazuju da je u posljednje dvije godine izgubljen ili ukraden 361 laptop, zajedno s 98 mobilnih telefona, 70 računarskih hard diskova i 50 memorijskih kartica. U augustu je 51 laptop nestao iz inventara Ministarstva odbrane, a daljnjih 50 izgubljeno je ili ukradeno u prva tri mjeseca prošle godine.

Svake godine Ministarstvo odbrane prijavi stotine predmeta kao izgubljene ili ukradene. Godine 2022. u Keniji je ukraden Land Rover, zajedno s četiri akumulatora i to u vrijednosti od oko 16.000 funti. Oprema za noćno gledanje, vrijedna više od 2000 funti, ukradena je, zajedno s više od 30 000 funti vrijedne srebrnine, iz vojne baze Cottesmore. Ogroman broj izgubljenih računara i memorijskih kartica predstavljat će potencijalno veliki sigurnosni rizik za oružane snage, tvrdi jedan vojni stručnjak, a istražitelji su morali pokrenuti desetke istraga kako bi ustanovili sadrži li oprema tajne ili osjetljive podatke koji bi mogli biti od koristi strane sile. Otkriveno je i da je stotine drugih dijelova opreme, poput kaciga, pancira, čizama, respiratora i ronilačkih noževa te generatora ukradeno iz vojnih skladišta.