Dedan Kimathi Waciuri bio je jedan od predvodnika kenijskog ustanka za oslobođenje od britanske kolonijalne vlasti, pedesetih godina prošloga stoljeća. Široko cijenjen kao revolucionarni vođa, vodio je oružanu vojnu borbu protiv britanskog kolonijalnog režima. Uz pomoć domaćih policijskih snaga Britanci su ga uhapsili 1956. godine, a pogubili 18. februara 1957. Najviše zahvaljujući Kimathiju kenijski ustanički pokret uspostavio je formalnu vojnu strukturu i ratno vijeće, koje je koordiniralo vojne operacije kenijskih gerilaca tokom rata protiv kolonizatora.

Za Kenijce on je heroj borbe za slobodu protiv britanske kolonijalne vladavine, dok ga je britanska vlada doživljavala kao teroristu. Unatoč tome što su ih prva dva predsjednika nezavisne Kenije Jomo Kenyatta i Daniel Moi gledali s podozrenjem Kimathi i njegovi saborci službeno su priznati kao heroji u borbi za nezavisnost Kenije. U Kimathijevu čast je u Nairobiju podignuta statua 2007. godine.

Kimatijeva borba za nezavisnu Keniju završila je 1956. 21. oktobra te godine, Ian Henderson, britanski kolonijalni policajac koji je bio u "opsesivnom lovu" na Kimatija, uspio je zarobiti ga u njegovom šumskom skrovištu uz pomoć lokalnih plemenskih policajaca. Kimathi je prilikom hapšenja bio naoružan naoružanog „pangom“ (afrički alat s oštricom poput mačete), ali je kasnije na sudu optužen i na smrt osuđen zbog „posjedovanja“ revolvera.

U ranim jutarnjim satima 18. februara 1957. godine pogubljen je vješanjem u zatvoru s maksimalnom sigurnošću Kamiti. Sahranjen je u neobilježenoj grobnici, a mjesto njegove sahrane ostalo je nepoznato pune 62 godine, sve do 25. oktobra 2019. godine, kada je Fondacija Dedan Kimathi izvijestila da je grobno mjesto identificirano u krugu zatvora Kamiti.

Pred samo vješanje, razgovarajući sa suprugom Mukami, koja je također bila poznati kenijski borac za slobodu, Kimathi je rekao: „Nisam počinio nikakav zločin. Moj jedini zločin je to što sam kenijski revolucionar koji je vodio oslobodilačku vojsku... Sada, ako moram da napustim tebe i svoju porodicu, nemam zbog čega da žalim. Moja krv će zaliti drvo nezavisnosti.“