Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti danas su u Brisleu, uz posredovanje Evropske unije, usvojili Deklaraciju o nestalim licima.

Deklaracija o nestalim licima bila je prva tačka dnevnog reda sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjedonosnu politiku EU Josepom Borrellom, uz podršku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Na stranici Evropske unije objavljeno je da su lideri potvrdili važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se zatvorila patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir.

Ističe se da su obje strane prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice.

“Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsjedava Međunarodni komitet Crvenog krsta. Kao znak njihove zajedničke rešenosti da obezbjede punu implementaciju obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima”, navode iz EU.

Oni su se, također, obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sljedećem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na nivou glavnih pregovarača.

Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostalo neriješeno. Više od dvadeset godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi, ne znajući gdje se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka, kao i društvo u cjelini.

Rješavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je također ključni faktor za pomirenje i povjerenje među ljudima. Postalo je hitno obezbjediti da se proces identifikacije mjesta sahranjivanja završi što je prije moguće. Sjećanja blijede, a pojedince, mjesta i događaje je teže istražiti.

Zbog toga EU pozdravlja prihvatanje deklaracije i očekuje da će strane postići opipljiv napredak u okončanju neriješenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju obaveza prema porodicama. Zajednički komitet za praćenje, kojim predsjedava EU, koji nadgleda primjenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primjeni, redovno će razmatrati postignuti napredak.

Sastanak na visokom nivou u Briselu započeo je nešto iza 18 časova. U najavi sastanka iz EU su naveli da će na dnevnom redu biti i prezentacija i rasprava o prvom nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Stranke će, takođe, imati priliku da razgovaraju o aktuelnim pitanjima od političkog značaja”, najavljeno je.