To je neutemeljena glasina, lažna vijest koja se, međutim, širio po društvenim mrežama i nekim medijima, Ako joj dodate dašak transfobije i činjenicu kako je Francuska nekoliko mjeseci daleko od održavanja izbora, dobijete jednu od najružnijih kampanja na društvenim mrežama. Meta napada je prva dama Francuske, Brigitte Macron.

Već nekoliko dana, ime Jean Michel Trogneux je trend u Francuskoj na Twitteru. Prema urotnicima, to je bilo muško ime pod kojim je rođena Brigitte Macron. Društvene mreže optužuju prvu damu da je bila muškarac.

Suočeni s gnusnim napadima na njezin identitet, odlučila je tužiti one koji šire takve glasine, "podnijeti tužbu protiv pokretača ove glasine o njezinom identitetu", kako su objavili francuski mediji.

Pravnom timu Brigitte Macron to će biti lako, jer ne samo da su mnogi korisnici to podijelili, već je i krajnje desni medij “Faits et Documents” bio izvor glasina. Lokalni informativni kanal CNEWS uvjerava da ovaj časopis objavljuje mnoge teorije zavjere, među kojima je i ona da je supruga predsjednika Francuske Emmanuela Macrona zapravo muškarac. To su napisalu oslanjajući se na rezultate "opsežne istrage provedene tokom tri godine i podržanoj od brojnih stručnjaka".

Na internetu i društvenim mrežama hiljade korisnika dijele slike Brigitte Macron i navodne rodne listove na ime Jean Michel Trogneux. Trogneux je Brigittino djevojačko prezime.

Treba imati na umu da ona nije prva žena koja je bila predmet kampanje dezinformacija o svom spolu. U Španiji se Begoña Gómez, supruga predsjednika Vlade Pedra Sáncheza, suočila s ovom transfobičnom glasinom, dok je u Sjedinjenim Državama bivša američka prva dama Michelle Obama bila u središtu kritika i napada od strane muškarca.

Takođe je  na Novom Zelandu premijerka Jacinda Ardern pretrpjela lažne optužbe o svom seksualnom identitetu.