Predstavnici njemačko-bosanske inicijative Amanet NRW e.V., Amir Aletić, Mehmed Valjevac i Samir Fetić sastali su se u ponedjeljak sa članovima Upravnog odbora Kluba navijača Fenerbahcea iz Gelsenkirchena, na poziv uprave tog fan kluba.

Na sastanku su razgovarali o okolnostima koje su dovele do prikazivanja filma srpskog nacionaliste Borisa Malagurskog 24. oktobra 2022. godine u prostorijama turskog udruženja i zgražanju i osudi bosanskohercegovačkog društva koje je taj čin izazvao.

Iz turskog kluba su se još jednom ispričali zbog incidenta te kazali kako će ubuduće dobro razmisliti kome će iznajmiti svoje prostorije.

"U našem udruženju nema mjesta rasizmu, negiranju genocida ili njegovoj banalizaciji. Poštujemo bosanski narod i duboko žalimo zbog ovog incidenta. Uvijek osuđujemo film koji genocid nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici stavlja u perspektivu, a u nekim slučajevima počinitelje čini žrtvama”, kazao je predsjednik turskog udruženja, Salman.

Predstavnici Amaneta NRW e.V. zahvalili su se turskom udruženju na konstruktivnoj saradnji i zajedničkom opredjeljenju za suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. U bliskoj budućnosti dogovorena je saradnja između klubova kako bi se produbilo bosansko-tursko prijateljstvo.