Društvo | 05.06.2021.

Izložba fotografija Ahmeta Bajrića u Tuzli

Borba nane Fate Orlović

“Pratio sam Fatu u svakoj situaciji: i kada su je napadali, i kada su obećavali da će nešto napraviti, i kada je u njenoj avliji bivalo po 150 policajaca iz Republike srpske koji su je, na njenoj imovini, štitili od nje same pa sam je pratio i kada je bila na sudovima i u bolnici. Evo, prošlo je više od godinu i po od presude, a niko ne uklanja crkvu. Nema smisla držati taj objekt u tuđoj avliji i u mjestu u kojem nema srpskog življa.”

ALMA ARNAUTOVIĆ

Profesionalno prateći dvije decenije dugu borbu Fate Orlović (78) iz Konjević-Polja da se iz njene avlije ukloni tzv. “inat crkva” koju je nelegalno sagradila Srpska pravoslavna crkvena opština, fotoreporter Ahmet Bajrić napravio je više od pet hiljada fotografija, od kojih je šezdeset odabranih prezentirao na izložbi održanoj prošle sedmice na Trgu slobode u Tuzli.

Bajrić je naveo da ga je na organizaciju izložbe podstakla činjenica da se proces uklanjanja crkve odugovlači. Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine donio je presudu kojom je naloženo Bosni i Hercegovini da se sporna crkva izmjesti. No ovaj vjerski objekt i dalje se nalazi u dvorištu nane Fate.

“Pratio sam Fatu u svakoj situaciji: i kada su je napadali, i kada su obećavali da će nešto napraviti, i kada je u njenoj avliji bivalo po 150 policajaca iz Republike srpske koji su je, na njenoj imovini, štitili od nje same pa sam je pratio i kada je bila na sudovima i u bolnici. Evo, prošlo je više od godinu i po od presude, a niko ne uklanja crkvu. Nema smisla držati taj objekt u tuđoj avliji i u mjestu u kojem nema srpskog življa. Slobodno mogu reći da je ovdje riječ o crkvi iz inata”, izjavio je Bajrić prilikom otvaranja izložbe pod nazivom “Borba nane Fate Orlović”.

Želja je nane Fate, kako je navela, da njena djeca, nakon izmještanja crkve, na istom mjestu sagrade još jednu porodičnu kuću.

“Dok ima naših radnika, bit će i naših života. Bit će i naše nešto, ne može njihovo biti sve. Uvijek ističem da nisam protiv crkve, ali sam protiv toga da ona bude u mojoj avliji. Crkvu neka nose pred svoje kuće, jer ona njima treba, a meni nije potrebna. Imovinu sam prepisala sinovima i zaklela sam ih da je ne smiju prodati”, poručila je nana Fata, dodajući da joj je u proteklom periodu mnogo značila Bajrićeva i podrška svih novinara koji su pratili njen slučaj.

Crkva je u dvorištu porodice Orlović u Konjević-Polju, naselju između Milića i Bratunca, sagrađena 1998. godine, dok je nana Fata sa sedmero djece i njihovim porodicama bila u izbjeglištvu. Fatin muž Šaćir Orlović ubijen je tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imovina Orlovića izuzeta je u korist Crkvene opštine Drinjača, ali o procesu eksproprijacije porodica nije bila obaviještena.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) istog dana kada je i postavljena izložba fotografija Ahmeta Bajrića u Tuzli potvrdio je da crkva na imanju Orlovića više nije u funkciji te da je sav mobilijar uklonjen, a preostala je obaveza da se ukloni i objekt, za šta je zadužena Vlada bh. entiteta Republike srpske. Tegeltija je izjavio i da bi se uskoro trebao izabrati izvođač koji će biti zadužen za uklanjanje objekta te da niko u Republici srpskoj ne osporava izvršavanje presude Suda za ljudska prava, uključujući i Vladu RS.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Propalestinski protesti na univerzitetima u SAD-u traju uprkos policijskim intervencijama i hapšenjima

ZLOČIN NA DANAŠNJI DAN: Guernica, kraj i početak demokratije

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije