Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini uveliko je otpočela i ponovo, po ko zna koji put, pokazala svu svoju podlost, drskost i makijavelizam. Da bi došli do cilja, odnosno vlasti, mnogi politički subjekti ne biraju sredstva, čak i ona najnemoralnija. U vrijeme predizborne kampanje hiljade nesposobnih odjednom postanu sposobni, nepismeni postanu obrazovani, kukavice postanu heroji, lopovi postaju poštenjačine, izdajnici postanu patriote, a ljudski ološ i propalice postanu ljudske i moralne gromade. U kampanji nisu rijetki ni slučajevi da dojučerašnji rušitelji države postanu njeni “vatreni zagovarači”, a šovinisti i fašisti postanu borci za ljudska prava. Sličnu pojavu vidjeli smo i u Bosanskoj Krupi, gdje bivši vojnik zločinačke i genocidne takozvane Vojske Rs-a, komandir minobacačke baterije 120 mm Mladen Lonić, koji je pune četiri godine granatirao ovaj grad, na izborima traži podršku istih građana koje je gađao svojim projektilima.

Nažalost, podršku jednog dijela građana, zahvaljujući agitaciji SDP-a, Lonić je imao i ranije pa je na izborima 2006. godine postao zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona i delegat Doma naroda Federalnog parlamenta. Te godine, ovaj polupismeni radnik, zahvaljujući “instant-diplomi”, postao je i nekakav ekonomist. Od tada postaje veoma bitna politička figura i učestvuje u kreiranju mnogih društvenih, ekonomskih i političkih procesa u općini Bosanska Krupa i šire. Svoj politički utjecaj koristi na razne načine i podređuje ga ostvarivanju ličnih interesa.

Vlasnik je firme “Jela Grmeč”, koja se bavi izvođenjem radova u šumarstvu i preradom drveta. Ova firma, zahvaljujući raznim političkim igrama i trikovima, ostvaruje znatan profit koji na kraju završava u Srbiji. Ne čudi činjenica da jedan pripadnik vojske, koja je počinila genocid u Bosni i Hercegovini, ima hrabrosti i drskosti da traži glasove onih koje je do jučer zasipao granatama, koliko čudi činjenica da mnogi od tih granatiranih jadnika, nakon svega, zdušno podržavaju ovog bivšeg Karadžićevog artiljerca.

Grad Bosanska Krupa i ove godine, po ko zna koji put, ponovo je preplavljen plakatima SDP-a i Mladena Lonića. Plakati su posvuda, čak i na mjestima gdje nemaju dozvolu za plakatiranje. Finansiranje kampanje za SDP ne predstavlja problem, jer njihov kandidat, pripadnik genocidne vojske, podmazuje gdje zaškripi. U moru crvenih plakata SDP-a primjećujemo i neke zelene s kandidatima SDA. Neka mjesta s oblijepljenim plakatima privlače posebnu pažnju. Tako na jednom mjestu, odnosno banderi, primjećujemo dva plakata s kandidatima dvije ideološki i u svakom drugom pogledu različite stranke. Na plakati SDA nalazi se Nermin Šabić, bivši pripadnik legendarne ČSN “Hamza”, koja je djelovala u sastavu 505. viteške bužimske brigade, dok je na plakatu SDP-a bivši  pripadnik zločinačke Vojske Rs-a Mladen Lonić, komandir minobacačke baterije 120 mm.

Kandidat SDA Nermin Šabić dokazani je patriot, koji je, iako maloljetan, u prvim danima velikosrpske agresije stao na branik domovine i ostao do kraja 1995. godine. Rat je proveo u izbjeglištvu u Bužimu. Pet puta je ranjavan. Nermin je veoma prijatna, komunikativna, obrazovana i moralna osoba. Aktivan je u društvenoj zajednici gdje se nesebično zalaže za poboljšanje infrastrukture i poboljšanje uvjeta za život ovdašnjeg stanovništva. U svakoj prilici promovira potrebu Bošnjaka za kvalitetnim obrazovanjem te radi na njihovom zbližavanju i buđenju nacionalne i vjerske svijesti. Poznaju ga mnogi građani Bosne i Hercegovine i Unsko-sanskog kantona, pogotovo Krupljani i Bužimljani.

I pored ovakvih kandidata, SDP Bošnjacima podmeće, po ko zna koji put, kukavičije jaje u liku Mladena Lonića. Uostalom, lideri ove stranke ponose se činjenicom da u svojim redovima imaju pripadnike VRS-a i HVO-a, formacija koje su presuđene za genocid i udruženi zločinački poduhvat. Ponose se i svojim Mlađom minobacačlijom iz Velikog Radića, mjesta u kojem su njegove komšije, poznanici, a moguće i rodbina zvjerski mučili, a potom ubili zarobljenu bolničarku Armije RBiH Karmen Kamenčić iz Sanskog Mosta.

Hoće li Bošnjaci napokon progledati očima i vidjeti kuda ih vodi SDP, stranka baštinik retrogradne komunističke ideje, koju je savremeni svijet davno odbacio i osudio? Hoće li zaboraviti zasluge najboljih sinova i omogućiti bivšim pripadnicima genocidne vojske da u njihovom gradu vedre i oblače? Hoće li i omogućiti da Lonić i dalje nesmetano zapošljava svoje pulene, postavlja svoje direktore preduzeća i komandire policije, a sve s ciljem nesmetanog bavljenja sumnjivim poslovima koje donose i znatnu finansijsku korist.

Na predizbornom skupu SDA u Stijeni kod Cazina kandidat za Zastupnički dom parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Esad Bašagić naglasio je da će podmetanje SDP-a i njegovo antibošnjačko djelovanje od oktobra ove godine biti stvar prošlosti. “U najtežim trenucima po Bosnu i Bošnjake oni (SDP) su zamrznuli svoj rad, a organizaciju odbrane preuzela je SDA na čelu s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem. Narod to dobro zna. Ovaj put u oktobru mi ćemo ih zalediti i vratiti u prošlost”, naglasio je Bašagić.   

Oktobarski izbori i ove godine će, po ko zna koji put, pokazati pravo stanje svijesti Bošnjaka. Bošnjaci će svojim glasom birati one koji će ih predstavljati i koji će voditi ovu državu. Nadamo se da će izabrati one koji će nas voditi u sretniju i bolju budućnost. Glasači će moći da biraju između istinskih patriota i izdajnika, između sposobnih i nesposobnih, poštenih i nepoštenih, otvorenih prijatelja i skrivenih neprijatelja. Na kraju, barem u Bosanskoj Krupi i Unsko-sanskom kantonu, moći će birati između Nermina Šabića, bivšeg pripadnika 505. bužimske brigade, i Mladena Lonića, Karadžićevog minobacačlije. Njihov izbor, način razmišljanja i rezoniranja dat će svima i odgovor da li zaslužuju bolju budućnost ili potpunu propast.