„Krug 99“ podsjeća da na zaključke PIC-a iz 1997. godine, kojim se uvode „bonska ovlaštenja“ visokog predstavnika, kao jedna plemenita namjera da se postratnoj Bosni i Hercegovini pomogne u izgradnji samoodrživih i funkcionalnih državnih institucija. Po onom što su naznačili u svom pismu, odluka visokog predstavnika od drugog oktobra 2022. godine nije dio mandata visokog predstavnika jer se odnosi samo na jedan entitet, odnosno Federaciju Bosne i Hercegovine, a bonske ovlasti visoki predstavnik može donositi samo u slučaju kada to ima za cilj funkcionisanje “zajedničkih institucija”, odnosno institucija Bosne i Hercegovine. Isti slučaj je i s intervencijom visokog predstavnika kod formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da je visoki predstavnik Christian Schmidt taj koji krši Zaključke PIC-a iz 1997. godine kojim su mu date bonske ovlasti i koji te zaključke proizvoljno tumači, „Krug 99“ je zabrinut zbog najavljenih novih odluka. Njegova namjera da “dijeli državnu imovinu na entitete i kantone” je uznemirujuća.

Imajući u vidu “da opća i javna dobra kao što su rijeke, more, riječne i morske obale, voda, zrak, frekvencije i drugo, ne mogu imati vlasnika, niti bilo koje fizičko ili pravno lice može ostvariti pravo vlasništva nad općim i javnim dobrima, onda su namjere visokog predstavnika da imovinu (uključujući opća i javna dobra) podijeli između entiteta i kantona jako upitne, zabrinjavajuće i pravno neodržive”, navodi se u pismu „Kruga 99“.

Također, zabrinjavajuća je najavljena reforma izbornog zakonodavstva jer se fokusira samo na jedan entitet, ali ne i na reformu Ustava Bosne i Hercegovine i provođenje relevantnih presuda u tom pogledu i osiguranja aktivnog i pasivnog biračkog prava svakom građaninu Bosne i Hercegovine. “Tek nakon toga moguće je obaviti reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i neophodno usklađivanje entitetskih ustava s državnim Ustavom”, navodi se, između ostalog, u pismu koje su članovi „Kruga 99“ uputili PIC-u. /J. S./