“Teme koje bi nam skretale teme sa životno važnih stvari poput borbe protiv korupcije”, odgovorio je Dino Konaković na Hit televiziji objasnivši da će teme Agresije na Bosnu i Hercegovinu i Udruženog zločinačkog poduhvata čuvati za sebe na zajedničkom stolu sa srpskom i hrvatskom politikom.

Ovakvo je opredijeljenje demonstrirao danas u emisiji HRT-a “Nedjeljom u dva”.

Na pitanje gledaoca smatra li da je Hrvatska izvršila Agresiju na Bosnu i Hercegovinu Konaković je odgovorio:

“To su teme, sad interpretacija pravnika u kojoj se u toj presudi šestorci za Udruženi zločinački poduhvat može iščitati definicija u kojoj se kaže da je to projekat banovine koju je živio Tuđman i da je on zapravo bio taj. Jel on bio taj preko ljudi iz Bosne i Hercegovine ili je učešće bilo formalno to su te teme koje bi nam ovdje danas eksplodirale i evo bit ću tu diplomata da zadržim taj odgovor za sebe.”

Međutim, Konaković nije zadržao odgovor za sebe kada ga je Aleksandar Stanković pitao li jedan od razloga odlaska Hrvata iz Bosne i Hercegovine to što im „neko drugi bira člana Predsjedništva“. 

"Ja spadam u onu grupu, mogu reći hrabrih političara, koji glasno kažu da nije fer da biramo Hrvatima člana Predsjedništva i da je projekt Komšić mjerljiv da možemo konstatirati da to nije bio neki benefit za Bosnu i Hercegovinu. Pri tome ga osobno jako cijenim", rekao je ministar vanjskih poslova nediplomatski o članu Predsjedništva BiH.