Jedna od žena, koja nije željela biti imenovana, rekla je da su se spavali kada su čuli avione.
"Od eksplozija i pucnjave su polomljena vrata i prozori. Onda su nam megafonom rekli da izađu svi stanovnici iz prve, druge i treće kuće. Rekli su 'ako ne izađete u roku od deset minuta, uništiti ćemo vam kuću i umrijet ćete'", ispričala je ova Sirijka.

Istakla je da je zajedno sa suprugom i djecom doživjela ogroman šok i strah.

"Suprug je odmah izašao iz kuće. Američki vojnici su mu odmah stavili lisice nakon što su mu položili lice na tlo. Uplašila sam se kada sam vidjela muža u tom stanju. Utrčala sam unutra i tada su me vidjeli. Rekli su 'Izlazi ili ćeš umrijeti'. Onda su rekli 'izlazi, stavi djecu na zemlju, Potkrij lice'. Rekli su još 'ako se pomjerite, umrijet ćete'. Uzela sam djecu i utrčala unutra", govorila je Sirijka.

Istakla je da su na kuću ispaljene rakete nakon što nije izašla vani, dodavši: "Rekli su mi 'bićeš bezbjedna.' Kada mi je moj muž rekao da izađem, tada sam izašla iz kuće. Kada sam stigla do njih, četiri-pet ljudi je krenulo prema meni. Uzeli su mi djecu i vezali mi ruke. U međuvremenu su nas pitali za neke ljude. Ispitivali su nas. Dok sam odgovarala na pitanja, samo sam mislila o tome da mi ne uzmu djecu."Napominjući da je među američkim vojnicima bila i osoba koja je govorila iračkim akcentom, ova žena je kazala da su ih satima ispitivali i da im nije bilo dozvoljeno da uđu u svoje domove.

“Oko 00.30 čula se buka spolja, mislio sam da je poplava. Kada sam izašao i pogledao, helikopteri su lebdjeli iznad i jedan od helikoptera je zvao megafonom“, rekao je neimenovani mještanin sela u razgovoru s novinarom AA. On je također kazao da su se potom začuli pucnji nakon što su američki vojnici pozvali na predaju. Sigurnosni izvori rekli su za AA da su američke trupe potom napustile to mjesto.

Na snimku koji je ekipa AA snimila na mjestu događaja vidi se da su se neki zidovi i plafoni kuće urušili od bombi bačenih tokom operacije, kao i da je izgorio kuhinjski dio, da je uništen sav namještaj, a vidljivi su i tragovi krvi na podovima.

Sekretar za press američkog Pentagona John Kirby rekao je u kratkoj izjavi da je operacija bila uspješna. Kirby je naveo da sa američke strane nije bilo žrtava i da će više informacija biti podijeljeno kada budu dostupne. On je odbio dati bilo kakve detalje o imenu ili grupi mete operacije.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da je tokom operacije došlo do kvara na jednom od helikoptera i da je ta letjelica prizemljena i uništena. Tragom te informacije, reporteri AA su pronašle olupinu helikoptera u blizini mjesta Jinderes, u okrugu Afrin, na istoku Idliba.

Reporteri Anadolu Agency (AA) snimili su olupinu vojnog helikoptera kojeg su američke snage bile primorane uništiti zbog tehničkog kvara tokom operacije. Na snimcima se vidi kako je helikopter u potpunosti uništen na sitne komade.

Neimenovani izvori AA, koji su bili u neposrednoj blizini operacije koju su izvele američke snage, kazali su da je kvar na helikopteru mogao biti i posljedica samoubilačkog bombaškog napada kojeg je žena pokušala izvesti na helikoptere specijalnih američkih snaga.