Između obala Džede i Dubaija, zapadnog i istočnog kraja Arapskog poluotoka, nalazi se gotovo 2000 kilometara pustinje, naftna polja, rezerve plina, gotovo diktatorski monarhijski režimi i luksuz. Posebno luksuz. Luksuz izgrađen na prašini i pijesku Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tri zemlje koje akumuliraju najviše moći i novca na Bliskom istoku i na cijeloj planeti. Trio nacija i njihovi veliki gradovi formirali su za nekoliko mjeseci novo i kontroverzno središte svjetskog sporta.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, španski fudbalski superkup u Rijadu i Džedi (Saudijska Arabija); Formula 1 u Kataru i Emiratima, MotoGP; nastanak novog golf turnira LIV Golfa koji finansira Saudijska Arabija; nova staza za veslačke sportove koju promovira QSI, fond kojim predsjedava Nasser Al-Khelaifi; ekipa iz Emirata koja danas dominira biciklizmom; reli Dakar u Saudijskoj Arabiji; Svjetsko prvenstvo u atletici 2019. i plivanju 2024. u Dohi; teniski turniri Doha, Dubai i Abu Dhabi, prva NBA predsezonska utakmica koja se igra u oktobru u Abu Dhabiju...

I ne radi se samo o tim sportskim događajima već o onome što se koordinira i generira odatle i ima ogroman uticaj na ostatak planete. Sredstva iz Saudijske Arabije, Katara i Emirata koriste neke od najvećih sportskih organizacija na svijetu. City Football Group je 10. najveće sportsko carstvo na svijetu, prema Forbesu, s vrijednošću od pet milijardi dolara.

Grupa koju vodi šeik iz Abu Dhabija Mansour bin Zayed Al Nahayan, član porodice koja upravlja Abu Dhabijem, kontrolira Manchester City, New York City MLS, Gironu iz španske druge lige i Troyes iz francuske Ligue 2, između ostalih . A takođe ima i svoja dva velika avio-prevoznika.

Etihad, sa sjedištem u Abu Dhabiju, daje ime stadionu i reklamu na dresu Cityja u zamjenu za 67 miliona godišnje a sponzorira i trku F1. Emirates, iz Dubaija, dao je ime stadionu londonskog Arsenala kao i reklamu na dresu tog tima za što plaćaju oko 60 miliona godišnje, 10 manje od onoga što Real Madrid naplaćuje za da bi se njihovo ime pojavilo na bijelom dresu.

Osim toga, nalaze se i na dresovima Milana, Lyona ili Benfice, na mrežama US Opena, na većini F1 staza kao glavni komercijalni partner, u biciklizmu, golfu, jahanju, ragbiju, jedrenju ili kriketu. Čak su dio FA Cupu, najvećeg kupa engleskog fudbala.

Abu Dhabi će u oktobru biti domaćin prve utakmice između dvije NBA ekipe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvoj destinaciji za tu ligu na Bliskom istoku, mimo Izraela. Bit će to predsezonska utakmica. "To je važna prekretnica za globalni rast košarke. Abu Dhabi je živopisno multikulturalno središte s dokazanim iskustvom u organizaciji događaja svjetske klase", kazao je Ralph Rivera, čelnik NBA lige u Evropi i na Bliskom istoku.

Aspire Academy je, uz QSI, sportski ogranak katarske države. Osnovana 2004. godine, priprema na hiljade djece i adolescenata iz cijelog svijeta uz trenere dovedene iz najboljih škola u Evropi. Katar je preko Aspirea prije nekoliko godina počeo kupovati neke skromne evropske fudbalske klubove, poput Cultural Leonese iz Španije ili KAS Eupena iz Belgije.

Nema više dovođenja skupih veterana iz drugih liga. Model se promijenio i sada se sarađuje sa BeIN Sports, uz ugovor od 300 miliona za tri godine koliko su platili UEFA-i za prenos utakmica Lige prvaka u 22 zemlje u kojima traj lanac ima prava, od kojih je velika većina na istoku i dijelu Afrike.

U Saudijskoj Arabiji situacija nije mnogo drugačija. Država kroz svoje Ministarstvo sporta radi prema planu 'Vizija 2030' kojim tokom ovog desetljeća namjerava organizirati 45 sportskih događaja. Među njima, turnir u golfu te čuveni španski Superkup, koji će se igrati na saudijskom tlu do 2029. u zamjenu za 40 miliona godišnje.