Bivši izraelski šef Mosada rekao je da će zemlji trebati najmanje pet godina da se oporavi od rata u Gazi kada se on završi.

Yossi Cohen, bivši Mosadov direktor, nije dalje elaborirao, ali je rekao da će Izrael morati platiti visoku cijenu da vrati zarobljenike koji su još u Gazi.

Govoreći za izraelsku javnu televiziju Kan, Cohen je rekao da svaki sporazum o primirju mora odobriti ratna vlada, a možda i cijela izraelska vlada, "uz vrlo teške uslove".

Rekao je da se dogovor ne bi trebao odvijati u fazama i da bi svi zarobljenici trebali biti zamijenjeni za palestinske zatvorenike u jednom potezu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da njegova vlada neće prihvatiti da plati bilo kakvu cijenu za vraćanje zarobljenika.

"Nećemo pristati ni na kakav dogovor, i ni po koju cijenu", rekao je Netanyahu tokom sedmičnog sastanka u Tel Avivu, prenose izraelski mediji.

On je negirao da Izrael planira osloboditi veliki broj palestinskih zatvorenika, koje je nazvao "teroristima".

"Na mnoge stvari koje se u medijima govore kao da smo pristali, kao što je ono što je vezano za oslobađanje terorista, mi jednostavno nećemo pristati", rekao je, ponavljajući obećanje da će uništiti Hamas.

Pregovori, u kojima posreduju Katar, Egipat i SAD, pokušavaju da navedu Hamas i Izrael da odobre sporazum kojim bi se borbe u Gazi zaustavile, a zatvorenici pustili.

U sličnom dogovoru u novembru, desetine izraelskih talaca zamijenjeno je za palestinske zatočenike, a izraelsko bombardiranje je uglavnom obustavljeno na oko šest dana.

Izrael kaže da više od 130 talaca se nalazi u Gazi, od više od 250 koje je Hamas uzeo tokom svog iznenadnog napada 7. oktobra.