Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona i boračke organizacije iz Podrinja najoštrije osuđuju pravno nasilje koje se vrši nad bivšim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji prolaze kroz agonije ponovnih saslušanja za navodne ratne zločine, a u povodu novonastale situacije o pitanju prebacivanja velikog broja predmeta optuženih Bošnjaka, uglavnom onih koji žive u Podrinju, u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini.

˝Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2018. godine prebacilo mnogo predmeta u istragama ratnih zločina, koje su navodno počinili Bošnjaci, na nivo Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Neke od istraga datiraju iz 2010. godine, a osumnjičene niko nije obavijestio da se protiv njih vodi bilo kakva istraga, te ih sada Okružno tužilaštvo Bijeljina poziva i ispituje kao osumnjičene. Podsjećamo da su ranije upravo zbog osjetljivosti ovakvih predmeta, te činjenice da bivši borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, posebno oni koji su preživjeli Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula 1995. godine, nemaju povjerenja u rad pravosudnih institucija iz genocidom nastalog entiteta Rs, vođeni u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu ove činjenice, dovedena je u pitanje pravna sigurnost bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su 1992. godine časno branili svoju domovinu od vojnika Vojske Rs-a˝, naveli su iz Koordinacije boračkih saveza TK na današnjoj konferenciji za novinare.

Također pitaju na koji bi način Ustavni sud Bosne i Hercegovine mogao reagirati ukoliko sudovi u rs-u, osude nekog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine za ratni zločin i ukoliko bi njihovi advokati sumnjali u pravičnost takvih postupaka, te tražili očitovanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ovo, navode, pitaju iz razloga jer se u entitetu Rs ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a izvršna i zakonodavna vlast entiteta Rs konstantno šalje poruke koje negiraju državu Bosnu i Hercegovinu.

Inače, Koordinacija boračkih saveza TK i boračke organizacije iz Podrinja nedavno su održali protest ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog podizanja optužnice protiv 13 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Goražda, ukazujući na nepoštivanje rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na nepoštivanje haškog naslijeđa, te na činjenicu da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, svoj posao prepušta tužilaštvima u entitetu Rs.

˝Tražimo od glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića da vrati predmete za navodne ratne zločine pod okrilje državnog tužilaštva, te da bude svjestan agonije kroz koju prolaze oni koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu svojim životima čuvali suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine˝, poručili su iz Koordinacije boračkih saveza TK.

Na press konferenciji medijima su se obratili predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Edin Hadžimuhamedović, predsjednica porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice Kadefa Muhić, predsjednik Skupštine saveza RVI TK Rasim Islamović te resorna ministrica za boračka pitanja Vlade TK Senada Dizdarević.