Bivša mis Iraka, Sarah Idan, zvanično je objavila da se kandiduje kao demokrata za Kongres SAD u 30. okrugu Kalifornije u novembru 2024.

Idan trenutno živi u Los Angelesu i osnivač je Humanity Forward, neprofitne dvostranačke organizacije koja je “posvećena izgradnji mostova među muslimanima i Jevrejima kako bi se nadmašile granice i promoviralo pomirenje, tolerancija, međusobno razumijevanje i mir”.

To mjesto trenutno drži Adam Schiff, koji odlazi da se kandiduje za Senat. Schiff, koji je bio predsjedavajući Obavještajnog odbora Predstavničkog doma 2021. godine, pozdravio je obećanje američke administracije da će objaviti izvještaj sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti o tome ko je ubio Jamala Khashoggija, pozivajući da se dokument objavi "bez odlaganja".

Idan je za The Algemeiner rekla da će, ako pobijedi, biti prva iračka imigrantkinja "i sekularna muslimanka cionistkinja u historiji" koja će biti izabrana u Kongres.

Godine 2017. Idan je bila takmičarka za Miss Universe i objavila je svoju fotografiju sa Miss Izraela, Adar Gandelsman, zbog čega je u to vrijeme dobila prijetnje smrću.

Ona je za Algemeiner rekla da je bila primorana da napusti svoju zemlju i da joj je oduzeto iračko državljanstvo.

Godine 2020. izazvala je kontroverzu na internetu nakon što je objavila fotografiju sa šefom izraelskog Mosada u Bijeloj kući tokom ceremonije normalizacije između Izraela, UAE i Bahreina uz posredovanje SAD-a.

Ona je za novinsku kuću rekla da je jedan od razloga zašto se kandiduje za Kongres taj što su Demokratsku stranku "oteli" članovi "Odreda", među kojima su muslimanske kongresmenke Rashida Tlaib i Ilhan Omar.

Rodna ravnopravnost, prava izbjeglica, vjerska tolerancija i “težak položaj progonjenih manjina na Bliskom istoku” neka su pitanja koja su važna za Idan. Ona je rekla da želi da skrene pažnju i sredstva na ta pitanja, kako u zemlji tako iu inostranstvu.

“Kao aktivista koji je uključen i dolazi sa Bliskog istoka, predstavljala bih realniju sliku onoga što se dešava, a ne ljude koji su ovdje došli kada su bili izbjeglice u vrlo mladoj dobi i nikada se nisu bavili onim što sam ja prošla i što jesam, i dalje prolazim kroz sve do danas, ja i moja porodica”, rekla je za Algemeiner.

“Potrebni su nam sekularni muslimani u Kongresu i muslimani koji vjeruju u slobodu i žele biti neradikalan glas.”