Prije dvadeset devet godina, nepuna četiri kilometra prije Gradačca, borci 107. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine zaustavili su i uništili oklopni voz VRS. Bila je to jedna od najvećih ratnih pobjeda boraca gradačačkog kraja koja je dala podsreg mnogim jedinicama Armije, širom Bosne i Hercegovine, na što su podsjetili iz Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

Cilj srpskih agresora je bio da oklopnim vozom prođe kroz liniju odbrane i prodre u industrijsku zonu, te s leđa udari braniocima Gradačca. Protuoklopnim oružjem voz je izbačen iz šina čime su vatrena dejstva iz njegove unutrašnjisti neutralizovana, te nakon toga dolazi do neposrednog kontakta i borbe prsa u prsa sa gradačačkim braniteljima.

Između ostalog, kao plod uspješno odrađenog vojnog zadatka 107. brigade, tom prilikom je zaplijenjeno:

2 komada “Boforsa”,

PAT 20/3 – 4 komada,

2 pulta “maljutki” sa 11 raketa,

“Browing” – 6 komada,

minobacač 82 mm – 2 komada,

minobacač 60 mm – 2 komada,

900 komada granata 40 mm,

te nekoliko desetina hiljada raznih kalibara municije, agregat i velika količina intendentske opreme.

Za doprinos odbrani Gradačca ne smije se zaboraviti uloga vojnika i iz drugih gradova regije, kao što su Kalesija, Gračanica, Lukavac, Živinice i Vlasenica.

U historiji odbrane od agresije ova bitka će ostati upamćena kao jedna od značjnijih u odbrani Bosne i Hercegovine od srpskog agresora.