Kao što smo i predviđali u dosadašnjim brojnim analizama sedmičnog lista „Stav“ vezanim za Ukrajinu, ključni aspekt izvođenja borbenih dejstava ruske i bjeloruske armije je neutralisanje sistema ukrajinske protivvazdušne odbrane. S druge strane ruska strana je intenzivirala raketne udare, prije svega krstarećim raketama "Kalibr" koje ispaljujue sa svojih plovila crnomorske flote. Od jutra pristižu snimci prelijetanja krstarećih raketa preko Perekopske prevlake što ukazuje da se Kalibri ispaljuju s brodova.

No, masovna raketiranja iz zraka od strane ruskog zrakoplovstva uzimaju danak jer prema nepotvrđenim informacijama oboreno je više od sedam borbenih aviona, nepoznatih tipova te nekoliko helikoptera. Ipak, dio aviona uspješno probija ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Iako je još uvijek teško odrediti pravce nastupanja neprijatelja, gotovo da su podjednako gađani ciljevi na zapadu kao i na istoku, s tim da su Kijev i Harkov teško stradali. Međutim, ono što je po Ukrajince najgore jeste upotreba balističke rakete Iskander o kojoj smo govorili kao sistemu koji ne može uhvatiti ukrajinska PVO. Zasad se zna da su Iskanderima pogođeni ciljevi u Kijevu. Podsjetimo, Iskander nosi bojevu glavu s 700 kg visokorezentnog eksploziva kao i termonuklearnu. Zasad nema potvrda o upotrebi nuklearnih bojevih glava, dok kako odmiču sati invazije, prednost dobija raketna artiljerija.

Posmatrajući listu ruskih pogodaka podjela ciljeva se kreće od strateških do taktičkih pri čemu se strateški uglavnom pogađaju krstarećim i balističkim projektilima, a meta postaju i industrijska postrojenja i mostovi. Prema dosad nepotvrđenim informacijama trupe ruske armije su pomorskim desantom nakon višečasovnog granatiranja zauzele luku Odesa. Suštinski, Crno more je zaključano za bilo kakav vid dotura ratne pomoći Ukrajini. Na sjevernom pravcu, bjeloruske trupe pružaju potporu jurišnim helikopterima Kamov Ka-50. Također zvanično je oborena jedna ukrajinska bespilotna letjelica Bayraktar, pogotkom prema svemu sudeći ruskog PVO sistema.

U zraku se trenutno vodi jednostrana bitka, ukrajinska avijacija je uglavnom prizemljena dok nema potvrda o uništenim avionima na pistama raketiranih i pogođenih aerodroma. Također, nema informacija o borbama ukrajinske mornarice pri čemu je prema svemu sudeći, kao i avijacija, mornarica povučena kako ne bi ulazila u nesrazmjerno disparitetan sukob s ruskim pomorskim efektivima.

Na kopnu, borbe se vode za sve checkpointe graničnih snaga ukrajinske armije, međutim borbe oko Harkova bi mogle presuditi u cjelokupnoj invaziji. Naime, ukoliko bi ukrajinske snage uspješno odbile napad na Harkov, vjerojatnoća za opstanak cjelokupnog prednjeg kraja fronta bila bi znatno veća. Harkov je trenutno najvažnije logističko i transportno čvorište ukrajinske armije, zbog čega prema posljednjim informacijama, Ukrajinci cijeli dan trpe strahovita raketiranja i granatiranja s kopna ali i s mora i iz vazduha.

Također, intenzivirani su kombinovani napadi ruskih oklopno-mehanizovanih jedinica uz potporu pješadije koja se bori na prilazima Harkovu. Bitno je istaći da unatoč zastrašujućim raketiranjima i bombardovanjima, niti jedan rat nije pobijeđen bez čizme, odnosno kopnene invazije, a najegzemplarniji primjer je operacija NATO-a „Saveznička sila“ protiv SR Jugoslavije.

Sve oči su uprte u bitku za Harkov koja bi mogla postati Putinov Kursk ukoliko bi snage ukrajinske armije uspješno odbile ruske napade. Međutim, informacije dolaze na kapaljku te je jako teško donositi mjerodavnu analizu šta se tačno dešava na terenu. U trenutku dok pišemo ovaj tekst dolaze informacije da je pao Herson i da su Rusi izbili na Dnjepar. Po raznim izvorima možemo vidjeti i to da helikopterskim desantom napadaju aerodrom Hostomel u okolini Kijeva.

Sumirajući dosadašnje izvještaje, ukrajinska armija i narod pružaju herojski i žilav otpor, bez paničnog bijega i dezertiranja kao 2014. godine. Vodi se i cyber rat, obaraju se službene stranice ukrajinskih vlasti, ali ruskih. Ipak, situacija liči na to da je ukrajinska odbrana iznurena do krajnjih mogućnosti te da su Rusi posebno djelovali na njen sistem komunikacije, pa je moguće da Ukrajinci nemaju pregled situacije na terenu i informacije u realnom vremenu.