Bitcoin je dosegao novu rekordnu vrijednost od preko 70.000 dolara, nakon što su iz britanski finansijski  regulator rekao da će dozvoliti trgovanje ovom kriptovalutom. 

Finansijski regulator Ujedinjenog Kraljevstva rekao je u protekloj sedmici da se neće protiviti da investicijske berze stvore tržišni segment koji se nalazi u Velikoj Britaniji za novčanice kojima se trguje na berzi (cETN), proizvodom kojim se može trgovati kao dionicama. Međutim, Agencija za finansijske poslove rekla je da neće dozvoliti prodaju cETN-a malim investitorima ili javnosti.

“FCA nastavlja podsjećati ljude da su kriptosredstva visokog rizika i uglavnom neregulirana. Oni koji ulažu treba da budu spremni da izgube sav svoj novac”, navodi se u saopćenju.

Bitcoin je ove godine pomogao američki finansijski regulator koji je odobrio fondove kojima se trguje na berzi [ETF] – paket imovine koja se može kupiti i prodati kao dionice na berzi, a koja prati cijenu kriptovalute.

Predsjedavajući Komisije za vrijednosne papire i berze Gary Gensler također je izrazio skepticizam prema bitcoinu, nazvavši ga u januaru „spekulativnom i nestabilnom imovinom“ koja se koristi za nezakonite aktivnosti uključujući i finansiranje terorizma.

Očekuje se da će predstojeće “prepolovljenje” bitcoina, u kojem se smanjuje količina novih bitcoina koji se generiraju, podržati valutu uzrokujući smanjenje ponude – i samim tim povećati cijenu.

Neil Wilson, glavni analitičar brokerske kuće Finalto, rekao je da je potez FCA "pozitivan" znak za tržište kriptovaluta. Dodao je da su „parabolični“ tržišni potezi – koji se odnose na oštra povećanja cijena – imali tendenciju da završe velikim povlačenjem, ali je dodao da „ne možemo više biti sigurni s bitcoinom“.

(The Guardian)