Predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Jasmina Bišćević-Tokić uputila je pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu u kojem ga obavještava o zaključku koji je ovo tijelo usvojilo na osmoj redovnoj sjednici održanoj u petak, 1. septembra 2023. godine, a koji se odnosi na kontinuirane napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu Republika srpska.

“GO SDA je pružio punu podršku zahtjevima udruženja žrtava agresije na BiH kojima se od Vas traži da u skladu s Vašim mandatom osigurate provođenje Ustava entiteta Rs i donošenje odgovarajućih odluka s ciljem omogućavanja povećanja broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta Rs, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji na rukovodećim pozicijama u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda”, istakla je ona.

Podsjetila ga je na član 97. Ustava entiteta Rs, u kojem se navodi da će konstitutivni narodi i ostali biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u entitetu Rs, te da će se ta proporcionalna zastupljenost bazirati na popisu iz 1991. godine.

“Na području entiteta Rs je, prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine, živjelo 29 posto Bošnjaka i devet posto Hrvata, a trenutno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rs-a zaposleno svega 4,7 posto Bošnjaka i 0,9 posto Hrvata, što je nedopustivo. S tim u vezi, GO SDA Vam je uputio poziv da iskoristite svoje ovlasti propisane članom V Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Zaključcima Vijeća za provedbu mira iz Bonna od 9. i 10. decembra 1997. godine, te da hitno donesete mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu Rs”, napomenula je Bišćević-Tokić.

Podvukla je da GO SDA u potpunosti podržava zahtjeve udruženja žrtava agresije na BiH te da od Christiana Schmidta očekuju da ćete u interesu države BiH, stabilizacije društveno-političke situacije i unapređenja sigurnosti građana, a naročito povratničke populacije, postupiti u skladu s tim zahtjevima.