Prezentacija istraživanja demografskih obrazaca u Bosni i Hercegovini i njihovim posljedicama na društveno okruženje i razvojne potencijale na državnom, entitetskom i lokalnom nivou održana je u srijedu u Mostaru, u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju (WFD).

Istraživanje, kojeg je proveo ekspert za pitanja političke demografije Miodrag Pantović, pokazuje da se veći dio BiH može smatrati depopulirajućim područjem, a znatna područja i rapidno depopulirajućim na osnovu vitalnog i indeksa starosti, te procjene migracija, upisanih prvačića i perspektive mladih.

- Ono što je ustanovljeno je da su BiH i sve države ove regije u procesu visoke depopulacije gdje imamo nizak natalitet praćen visokim iseljavanjem što predstavlja veliki problem za opće procese razvoja, planiranja i svega onoga što se u jednoj državi treba raditi u smislu zadržavanja stanovništva, daljnjeg razvoja ljudskog kapitala. Postoje različite procjene relevantnih institucija gdje bi Bosna i Hercegovina do 2060. godine mogla izgubiti između 50 i 70 posto stanovništva sa sadašnjim trendovima koji se odnose i na iseljavanje i na nizak natalitet - istaknuo je Pantović.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, iseljavanje je, kako kaže, faktor koji najviše doprinosi smanjenju broja učenika u osnovnim i srednjim školama.

- To naročito možete vidjeti na području Unsko-sanskog kantona gdje ako gledate broj učenika koji se rodi u jednoj godini i koji za tu godinu trebaju upisati prvi razred, vidi se da je minus negdje do jedne petine, odnosno preko 20 posto te djece koja se rodi u toj jednoj godini ne upiše prvi razred kada bi trebala, pretpostavlja se da ta djeca, odnosno cijele obitelji napuste zemlju - kazao je Pantović.