Američki predsjednik Biden je službeno najavio da će se kandidirati za drugi mandat, predstavljajući se kao demokrata u najboljoj poziciji da spriječi Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću, objavio je danas New York Times.

Biden je najavio kandidaturu za drugi četverogodišnji mandat u videosnimku objavljenom na internetu, pozivajući glasače da mu dozvole da "završi ovaj posao" i pokrenuo mogućnost revanša s bivšim predsjednikom Donaldom J. Trumpom.

U snimku od tri minuta i četiri sekunde, Biden kaže da je svoje prve godine na vlasti proveo boreći se za demokratiju i slobodu. Upozorava da „ekstremisti MAGA“  širom zemlje – koristeći Trampov slogan „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ – ugrožavaju te slobode.

“Kada sam se kandidirao za predsjednika prije četiri godine, rekao sam da smo u bitci za dušu Amerike. I još uvijek jesmo", kaže u videu, dodajući: "Zato se kandidiram za reizbor."

 

Zvanično proglašenje kandidature Bidena dolazi četiri godine od dana nakon što je rekao da će se kandidirati za predsjednika 2019. godine, tvrdeći u to vrijeme da je od vitalnog značaja spriječiti Trumpa da osvoji drugi mandat.

Biden je uspio 2020, ali ako Trump postane republikanski kandidat, koji je trenutno vodeći kandidat, Bidenova ostavština će biti određena time da li je u mogućnosti da još jednom blokira povratak Trumpa na vlast.

Biden u videu ne spominje Trumpa po imenu, ali sve je jasno jer počinje scenama napada na Kapitol 6. januara. Kada Biden izgovori riječi “MAGA ekstremisti”, na ekranu treperi Trumpova slika s rukom na ramenu guvernera Floride Rona DeSantisa, još jednog potencijalnog republikanskog rivala.

„Svaka generacija Amerikanaca suočila se sa trenutkom kada je morala da brani demokratiju“, kaže Biden. “Zauzmite se za naše lične slobode. Zauzmite se za pravo glasa i naša građanska prava. I ovo je naš trenutak˝, poručio je.