Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) će večeras na svim svojim platformama emitirati trosatni posebni program posvećen prikupljanju pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Türkiye i Siriju.

BHRT i Udruženje Pomozi.ba od 1. marta provode kampanju prikupljanja novca za stradale u prošlomjesečnim razornim zemljotresima u Türkiye i Siriji, koja će kulminirati večeras specijalnom televizijskom emisijom u kojoj će sadržajima ukazati na ljude u potrebi, promovirati humanitarne akcije koje su dosad provedene i pozvati na pomoć pogođenima zemljotresom.

Emisija pod nazivom "Teleton" trajat će od 20 do 23 sata, a gledaoci, slušaoci i pratioci portala i društvenih mreža BHRT-a moći će telefonski donirati novac za stradale, pozivom na broj 17006.

U emisiji će učestvovati skoro 150 osoba iz političkog kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine. Podršku su dale i firme s velikim novčanim donacijama.

Iz BHRT-a apeluju na sve privredne subjekte i pojedince iz javnog života da budu pokrovitelji ili partneri ovog projekta, te da u skladu s mogućnostima izdvoje unaprijed ili direktno u programu određenu sumu novca, učestvuju u programu, a sve s ciljem da bi se ukupna pomoć uvećala.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je kako ovo nije prvi put da BHRT radi ovakve projekte, te da je riječ o gestu solidarnosti za ljude koji su u nekoliko minuta ostali bez svega, kao i činjenici da i mala zemlja BiH želi pomoći.

Maja Arslanagić-Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba, izjavila je kampanja pomoći građanima Türkiye i Sirije bila najuspješnija akcija iza koje stoji ta organizacija.

"U prvim trenucima kada smo pokrenuli akciju, podrška je zaista bila ogromna, ali je u proteklom periodu sve splasnulo. Tako da definitivno nismo zakasnili s kampanjom. Štaviše, jako je potrebna. Sve moje kolege koje su proteklih dana bile ne samo u Türkiye nego i Siriji kažu da je situacija jako loša i da će tim ljudima pomoć trebati u dužem vremenskom periodu. Mi ćemo čitavu godinu pružati pomoć stanovnicima ove dvije zemlje", rekla je Arslanagić-Hrbat.

Da bi pomoć što prije stigla do unesrećenih iz BHRT-a su odlučili da pomoć ide direktno na račune udruženja Pomozi.ba. Iz istog razloga koristit će humanitarni broj telefona 17006.

"Da bismo dosegnuli do što većeg broja građana BiH BHRT će bez naknade omogućiti svim televizijskim i radijskim kućama da preuzmu ovaj program, a portali će to moći učiniti putem linka sa zvaničnog YouTube kanala BHRT-a na svojim platformama", naveli su iz BHRT-a.